kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
21 Mart 2009, Cumartesi
Sabah
 
Haberler Spor Günaydın Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Emlak Çocuk Yazarlar Çizerler
Günaydın Cuma Cumartesi Pazar Emlak Buzz
 
24 Saat
24 Saat
Yeşil Boynuzlular’ genç ve şehirli gençlerden oluşuyor.

Postmodern çiftçiler bunlar

20.03.2009
Şehirli gençler tarıma ve çiftçiliğe ilgi duymaya başladı. Organik gıda peşindekiler ya evlerinde yetiştiricilik yapıyor ya da köye dönmeye çalışıyor. Tarım, moda ve dekorasyonu da etkiliyor..
Kimi her fırsatta Çanakkale'ye, Bodrum'a çiftliğine gidiyor, kimi ise Avniye Tansuğ'un kurduğu Pembe Domates Ağı üyeleri gibi apartman katında veya Michelle Obama gibi Beyaz Saray'ın bahçesinde bir şeyler yetiştirmeye çalışıyor. Yeter ki organik olsun, sağlıklı olsun. Genç, kentli çiftçiler ve çiftlik hayatını şehirde yaşamayı deneyenler... Yeni trend bu!

ŞEHİR HAYATI TIKANIYOR

Aslında temelleri 90'lı yıllarda, 'slow food' (yavaş yemek) akımıyla atılmıştı. 'Adil ticaret' ve 'organik gıda' gibi terimlerle gündelik hayatta kendine yer edindi.
Çiftçilik tüm dünyada, özellikle 'yeşil düşkünü' gençler tarafından yeniden keşfediliyor.
ABD'de yaşayan ve 'Greenhorns' olarak bilinen, yeni nesil şehirli çiftçilerin hayatını anlatan bir belgesel girecek yakında gösterime.
'Yeşil boynuzlular', ailelerinin ve arkadaşlarının kendilerini anlamadığından şikâyetçi. The Greenhorns belgeseli ile yeşile dönüş akımının yaygınlaşacağı kesin.
Buğday Derneği başkanı Viktor Ananias, tarıma ilginin Türkiye'de de yükselişte olduğunu söylüyor. "Ekolojik Çiftliklerde Tarım Turizmi, Gönüllü Bilgi ve Tecrübe Takası" olarak bilinen TaTuTa projesine başvurular da, çiftlik sayıları da gün be gün artıyormuş. Ev yetiştiriciliğine de ciddi talep olduğunu söylüyor Ananias. Bunu, Atlas dergisiyle beraber verdikleri tohumlara gösterilen ilginin de kanıtladığını anlatıyor.
Diğer yandan özellikle genç anne-babalar arasında şehirden köye göç etme eğiliminde de ciddi bir artış söz konusuymuş: "Aileler gibi gençler de arayış içinde. Yaşam kalitesindeki düşüş ve maliyetin artmasıyla beraber şehirlerdeki tıkanmayı hissedenler, doğaya yöneliyor," diyor.
Haberin fotoğrafları