kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
21 Mart 2009, Cumartesi
Sabah
 
Haberler Spor Günaydın Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Emlak Çocuk Yazarlar Çizerler
Günaydın Cuma Cumartesi Pazar Emlak Buzz
 
24 Saat
24 Saat

Özel okul için sadece para yetmiyor

SONAT BAHAR
20.03.2009
Artık ilkokula hatta ana okuluna kayıt sırasında bile öğrenci, okul tarafından yapılan bir 'ön görüşmeye' alınıyor. Peki ama bu ön görüşme nedir?..
Günümüz koşullarında çocuklar için 'hayat' eşittir 'sınav' demek. Öyle ki artık sadece insanın cebinde parasının olması çocuğuna iyi eğitim aldırabileceği anlamına gelmiyor.
Artık para tek başına yeterli değil. Talep fazlalığını karşılamakta zorlanan bazı özel okullar, kayıt sırasında önce öğrenciyi, sonra ailesini âdeta testten geçiriyor.
Milli Eğitim Bakanlığı, anaokuluna ya da ilkokula giriş sırasında çocuğun herhangi bir sınavdan geçirilmesini yasaklıyor. Ama okulların çocukları bir rehberlik servisinin ön görüşmesinden geçirmelerine bir engel yok. Üstelik birçok ailenin çocuğunu iyi okullarda okutma isteği göze alındığında bu görüşme sonrasında yapılacak bir kura çekimi ister istemez kaçınılmaz oluyor. Bu nedenle çocuğunuzu iyi bir eğitim kurumunda okutmak istiyorsanız cebinize parayı koymanız yetmiyor, okulun rehberlik servisi tarafından yapılacak görüşmeye de hazır olmanız gerekiyor.

ANLAMA DÜZEYİ ÖLÇÜLÜYOR
Okullar genelde okula kaydedecekleri öğrencinin yaş grubuna uygun olup olmadığını, sosyal ve duygusal açıdan çocuğun, okulun eğitim sistemini kaldırıp kaldıramayacağını anlamaya çalışıyor. Örneğin anaokuluna kaydedilecek bir çocuğun motor kaslarının gelişip gelişmediği birtakım testler yoluyla tespit ediliyor. Okulların rehberlik servisinden bir yetkili yavrunuzla sohbet ediyor, konuşma, anlama ve cevap verme düzeyini ölçüyor.
Belki bir resim çizdirilerek psikolojisi çözülmeye uğraşılıyor. Aileyle yapılan sohbette, okulun geleneğini sürdürmek adına önemli bir aşama olarak kayıt sırasında etkili oluyor. Çünkü okullar genelde ailesi tarafından çok fazla şımartılmış, 'problemli' çocuklarla uğraşmak istemiyor.
Anodolu Sağlık Merkezi Çocuk Psikiyatrisi Uzmanı Zafer Atasoy böyle bir öngörüşmenin çocuk için bir sakıncası olmadığını söylüyor ama bazı noktalara dikkat edilmesi gerektiğinin altını çiziyor: "Bu ön görüşme salt gelişim değerlendirmesi olarak kalmıyor, çocuğun ruhsal ve zekâ gelişimi de inceleniyor. Durum böyle olunca bazı aileler, çocuklarını iyi okullara kaydettirebilmek için ön görüşme öncesinde çocuğuna ders bile aldırabiliyor. Çocuk aslında bu öngörüşme sırasında sınandığının farkında ama sonuçlarının farkında değil. Yani iyi bir okula yazılacağı ya da ailesi için bu ön görüşmenin ne denli önemli olduğu çocuğun pek umurunda değil. Aslında bu bir Türkiye gerçeği, eşit eğitim şartları sağlanamadığı için, çocuklar T.C. kimliğiyle ilk olarak bu görüşme sayesinde tanışmış oluyor. Ailenin yapacağı tek şey, böyle bir öngörüşmede okula uygun görülmese bile çocuğunu desteklemesi.
Haberin fotoğrafları