kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
20 Mart 2009, Cuma
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Emlak Çocuk Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

Meclis Obama için hazır

(ANKA)
Giriş Saati : 20.03.2009 14:05
Güncelleme : 20.03.2009 22:25
Yeni Haber
TBMM Başkanı Köksal Toptan, Nisan ayının ilk haftasında Türkiye'ye gelmesi beklenen ABD Başkanı Barack Obama için Meclis'te teknik hazırlıkların tamamlandığını, hazırlıklar sırasında ABD'den de bir heyetin bulunduğunu belirtti.

Toptan, TBMM'de Nevruz Bayramı kutlamaları kapsamında, Türk Kültür ve Sanatları Ortak Yönetimi (TÜRKSOY) Heyetini kabul etti. Toptan, toplantı öncesi gazetecilerin sorularını yanıtladı. "Obama için Meclis olağanüstü toplanacak mı" sorusuna Toptan, "Henüz kesinleşmiş bir durum yok. Ama biz, daha önce açıkladığım gibi, Sayın Obama'nın TBMM'de milletvekillerine, Türk milletine ve bütün dünyaya hitap etmesini arzu ederiz. Bir teknik çalışma arkadaşlarımız gerçekleştirdiler, ABD'den gelen bir heyetle birlikte. Biz, gelecekmiş gibi bütün hazırlıklarımızı yaparız. Bizim deneyimlerimiz de var. Burada çok önemli zamanlarda çok önemli konukları TBMM ağırladı. Sayın Obama'nın da gelmesi halinde bir şekilde biz kendisini ağırlamaya hazırız" dedi.

YSK'NIN HOŞGÖRÜSÜ

Toptan, YSK'nın nüfus cüzdanlarında kimlik numarası bulunmayanlarla ilgili aldığı kararın hatırlatılması üzerine; "Tereddütler uyandıran bir sorunu da Yüksek Seçim Kurulu çözdü. Doğrudan seçim sonuçlarına etki edecek bir sorunla karşı karşıya idik. YSK, çok büyük bir hoş görüyle bunu da çözmüş olmakla seçimlerin tartışmasız bir şekilde gerçekleşmesine imkan tanıdı. Şimdi kalan süre içerisinde, Türkiye'deki bu olumlu hava devam edecektir" karşılığını verdi.

ANAYASA DEĞİŞİKLİKLERİ

Bir gazetecinin, "29 Mart yerel seçimlerin ardından Anayasa değişikliği için yeni bir girişim başlatacak mısınız?" sorusu üzerine Toptan, "Seçimler bitsin. Yarın Nevruz Bayramı, bir hafta sonra da Türkiye büyük önemli bir seçimi idrak edecek, bir bayram havası içerisinde bir şölen havası içerisinde seçime daha gidiyor. Ondan sonra gündemimize bakarız, ne yapmamız gerekirse onu yapmaya çalışacağız" yanıtını verdi.

Başka bir gazetecinin, "Meclis Nisan ayında yoğun çalışacak mı?" sorusuna geçen yıl Eylül ayında siyasi parti liderlerine gönderdiği mektubu hatırlatarak, "Parti liderlerine yazdığım mektupta 4 ana başlık adı altında uzlaşma komisyonu kurulmasını önermiştim. Bunlardan birisi de AB Uyum yasalarıydı. Ama gerçekleşmedi. O dört gruptan sadece İçtüzük için uzlaşıldı ve çok da iyi oldu. Bu yeni dönemde; AB ile ilgili yasaların yeniden gruplar arasında uzlaşma anlayışı içerisinde o çalışmanın yürütülmesinde fayda görürüm" dedi. "Siz buna öncülük edecek misiniz" sorusuna da Toptan, "Elimden geleni yapacağım. Çünkü geçen dönem CHP ve AKP arasındaki uyum sayesinde AB uyum yasalarını çok kısa sürede çıkardık. Aynı anlayışın bu dönemde de devam etmesinde yarar görüyorum" yanıtını verdi.

Toptan, "AB Uyum yasaları içerisinde Anayasa değişikliği de olacak mı?" diye soran bir gazeteciyi yanıtlarken, "Şimdi bizim önerdiğimiz konulardan bir tanesi de Anayasa değişikliği uzlaşma komisyonuydu. Bütün bunları yeniden gözden geçirmemiz gerekir diye düşünüyorum. Ama şu anda seçimlerin bitmesi ve herkesin seçim yorgunluğunu attıktan sonra bu konulara eğilmesi lazım. Biraz daha sabretmek lazım" dedi.

Toptan, "Seçimden sonra lider turuna çıkacak mısınız? sorusuna;

"Seçimler bir geçsin. Şu anda Anayasa değişikliği ile tartışmalar iç siyasetin konusu oldu. Önce bir sükunet sağlansın ondan sonra bakarız" diye karşılık verdi.