kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
20 Mart 2009, Cuma
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Emlak Çocuk Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

Uzman erbaş yönetmeliğinde değişiklik

AA
Giriş Saati : 20.03.2009 11:39
Güncelleme : 20.03.2009 19:26
Yeni Haber
Uzman erbaşların astsubay sınıfına geçirilmesinde, başvuru tarihinde dördüncü hizmet yılını tamamlama, sekizinci hizmet yılını da bitirmeme şartı getirildi.

Uzman Erbaş Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik, Resmi Gazete'de yayımlandı.

Buna göre, 2005 tarihli Uzman Erbaş Yönetmeliği'nde, uzman erbaşların astsubaylığa geçirilmesinde 28 yaşından gün almamış olma şartı aranırken, yapılan değişiklikle başvuru tarihinde dördüncü hizmet yılını tamamlamış, sekizinci hizmet yılını bitirmemiş olma şartı getirildi.
Uzman erbaşların tedavisini düzenleyen maddede yapılan değişiklikle, uzman erbaşların hava değişimi ve istirahat süresinin toplamı, tedavi süresi hariç olmak üzere istirahat ve hava değişiminin başladığı tarihten geriye doğru son 1 yıl içerisinde üç ayı geçemeyecek ve sürenin hesaplanmasına en son alınan hava değişimi ve istirahat süresi dahil edilecek.

Sağlık sorunu devam edenler ve kendisinden istifade edilemeyeceği anlaşılanlar hakkında, 8 Haziran 1949 tarihli ve 5434 sayılı Türkiye Cumhuriyeti Emekli Sandığı Kanunu ile 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu hükümleri uygulanacak.

Muayene ve tedavi hizmetleri, askeri hastanelerde, askeri hastanelerin bulunmadığı garnizonlarda ise garnizon komutanlıklarından sevk alınması şartıyla kamu sağlık kuruluşlarında ücretsiz olarak verilmeye devam edilecek. Bunların sağlık giderleri Milli Savunma Bakanlığı veya İçişleri Bakanlığı bütçesinden karşılanacak.

Görevdeyken işledikleri ve ilgili yönetmeliğin 13. maddesinin 3. fıkrasının hükümlerinde belirtilen hususlar nedeniyle haklarında dava açılan ancak yargılama sırasında sözleşme süresinin bitmesi nedeniyle kendi istekleriyle ayrılan uzman erbaşlardan, yargılama sonucunda mahkum olanlar ile bunların bakmakla yükümlü oldukları aile fertlerinin, karar kesinleşme tarihinden itibaren askeri hastane veya kamu sağlık kuruluşlarından ücretsiz yararlanmalarına son verilecek.

Sözleşmeleri sağlık nedeniyle sona eren uzman erbaşlardan; sözleşmenin sona ermesine neden olan sağlık sorununun tedavisine devam edilenlere, bunu raporla belgelendirdiği sürece sözleşmenin sona erme tarihinden başlamak şartıyla 12 ayı geçmemek üzere tedavi süresince, görevdeki emsallerinin almış olduğu net maaşların, ilgili kararnamede belirtilen ek tazminat, Kıbrıs'a Gönderilecek Türk Askeri Birliği Mensuplarının Aylık ve Ücretleriyle Çeşitli İstihkakları ve Birliğin Başka Giderleri Hakkında Kanun'a göre ödenen tazminat ile yabancı dil tazminatı hariç üçte ikisi her ay sağlık yardımı olarak kurumlarınca ödenecek.

Bu ödemeden hiçbir kesinti yapılmayacak ancak sözleşme sona erme tarihinden itibaren 12 ay içerisinde, sözleşmenin sona ermesine neden olan sağlık sorunundan dolayı, 5434 sayılı Kanun'a göre malullük aylığına hak kazananlara, hak kazandıkları tarihten itibaren söz konusu yardım kesilecek ve bu husus sağlık yardımını ödeyen birlik tarafından takip edilecek.

GÖREV YERLERİ

Yönetmeliğe eklenen fıkrayla da asgari 4 yıl fiili hizmetlerini, komando birliklerinde komando olarak veya kadro görev yeri sadece yüzer birliklerde bulunan sınıflarda tamamlamış olan uzman erbaşlar ile istihdam edildiği kadro görev yerinin herhangi bir nedenle kaldırılması veya bu kadrolarda uzman erbaş istihdam edilmesine gerek kalmaması durumundaki uzman erbaşlar, kuvvet komutanlıkları, Jandarma Genel Komutanlığı veya Sahil Güvenlik Komutanlığı tarafından, ihtisas sahibi olduğu diğer birliklerdeki boş olan uzman erbaş kadro görev yerlerine atanabilecek. Bu erbaşlar, başka bir sınıfta da istihdam edilebilecek.
Bu durumda olan uzman erbaşların ilgili kuvvet komutanlıkları, Jandarma Genel Komutanlığı ve Sahil Güvenlik Komutanlığının görüşleri alındıktan sonra Genelkurmay Başkanlığı tarafından kuvvetleri değiştirilebilecek. Bu fıkra uyarınca, atanan, kuvvet veya sınıf değişikliği işlemine tabi tutulan uzman erbaşlar, sözleşmenin feshini isteyebilecek. Bu şekilde sözleşmenin feshini isteyen uzman erbaşların istekleri kabul edilecek ve bunlara 3269 sayılı Kanun esaslarına göre tahakkuk edecek ikramiye ödenecek.

Görevde iken işledikleri ve yönetmelikte belirtilen hususlar nedeniyle haklarında dava açılan ancak yargılama sırasında sözleşme süresinin bitmesi nedeniyle kendi istekleri ile ayrılan uzman erbaşlara, yargılama sonuçlanıp kesinlik kazanıncaya kadar ikramiye ödemesi yapılmayacak. Yargılama sonucunda beraat edenlere hak ettikleri ikramiye ödenecek. Yargılama sonucunda mahkum olanlara ise ikramiye ödemesi yapılmayacak.