kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
20 Mart 2009, Cuma
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Emlak Çocuk Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

Korucubaşı yurtdışına kaçtı

20.03.2009
Cizre'de çıkan kemiklerle ilgili aranan korucubaşı Kamil Atak'ın ABD'ye kaçtığı iddia ediliyor. Eski başkan Atak'ın geçmişi ise oldukça 'karanlık'..
Şırnak'ın Cizre ilçesinde ölüm kuyularında yapılan kazılarda kemik parçalarının bulunmasının ardından evine yapılan baskında bulunamayan korucubaşı ve eski belediye başkanı Kamil Atak'ın Kuzey Irak üzerinden ABD'ye kaçtığı iddia edildi. 400'ü korucu olan 10 bin kişilik 'Tayan Aşireti'nin lideri Atak'ın, 5 kişinin gözaltına alındığı baskından, önceden haberdar olduğu öne sürüldü. Mersin'de yakalanan bir kişinin Hizbullah'la işbirliği yaparak faili muçhullere karıştığı iddiası üzerine operasyon başlatan güvenlik güçleri, Atak'ın Cizre'nin Cudi Mahallesi'ndeki evine baskın düzenledi. Baskında Atak bulunamazken, evdeki iki oğlu ile yeğenleri dahil toplam 5 kişi gözaltına alındı. Ardından, sözü edilen ilçeye 3 kilometre mesafedeki Kuştepe köyünde kazı çalışması yapıldı. Kazılarda 20'ya yakın kemik parçası bulundu. Atak'ın, baskını önceden haber aldığı ve Kuzey Irak üzerinden ABD'ye kaçtığı iddia ediliyor. İddialara göre Atak 1986'da, Van'ın Çatak ilçesine bağlı Öveçli köyünde anlaşmazlık nedeniyle, Agit Güllü ve Halil Tınıç adlı çobanları öldürdü, iki çobanı da yaraladı. Gıyabi tutuklama kararıyla aranan Atak, iddiaya göre 1987'de evinde yemek yiyen 7 PKK'lıyı zehirleyerek güvenlik güçlerine teslim etti. Bu olaydan sonra Şırnak'ta görev yapan ve JİTEM'in kurucusu olarak bilinen Cem Ersever'in yardımıyla korucubaşı yapıldı. Güvenliği için de Cizre Tank Taburu'nun yakınına yerleştirildi. Atak'ın 1987 sonrası Hizbullah ile ilişkiye girdiği ve örgütün işlediği faili meçhul cinayetlerde payı olduğu da ileri sürüldü.

ARANIRKEN BAŞKANDI
Atak, 1994'te DYP'den Cizre Belediye Başkanı oldu. Beş yıl sonra RP'ye ardından da ANAP ve MHP'ye geçti. ANAP'tayken ikinci kez kazandığı belediye başkanlığı, ilkokul diplomasının sahte olduğunun anlaşılması üzerine geri alındı. Başkanlık yaptığı dönemde de hakkında gıyabi tutuklama kararı bulunan Atak, 1999'da teslim oldu ve tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakıldı. Kamil Atak, 2 ay önce emekliye sevk ediledi ve TSK Üstün Başarı ve Hizmet Ödülü de aldı. Kamil Atak'ın lideri olduğu Tayan Aşireti'nde koruculuk yapan 400 kişiden, 63'ü, çeşitli tarihlerde çıkan çatışmalarda şehit düştü.