kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
20 Mart 2009, Cuma
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Emlak Çocuk Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

"Gündemimizde af yok"

AA
Giriş Saati : 20.03.2009 17:53
Güncelleme : 20.03.2009 19:26
Yeni Haber
Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Cemil Çiçek, ''Bizim af konusuyla ilgili şu an ne çalışmamız var ne böyle bir düşüncemiz var ne de böyle bir konu üzerinde duruyoruz'' dedi.

Çiçek, Akar İnternational Oteli'nde düzenlenen Meclis Haber Dergisi ve Time Dergisi'nin ''Yılın Enleri'' ödül töreninin ardından gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Çiçek, Irak Cumhurbaşkanı Celal Talabani'nin açıklamaları hatırlatılarak, terör örgütü üyelerine yönelik bir affın gündemlerinde olup olmadığı sorusu üzerine, ''Bizim gündemimizde af yok'' dedi.
Bu konunun hükümet tarafından daha önce defalarca açıklandığını belirten Çiçek, şöyle konuştu:

''Bizim af konusuyla ilgili şu an ne çalışmamız var ne böyle bir düşüncemiz var ne de böyle bir konu üzerinde duruyoruz. Seçim öncesi bu tür işlerin gündeme gelmesi biraz vatandaşın da kafasını karıştırır. Vatandaşın sağlıklı karar verebilmesi bakımından kafasının net olması gerekir. Kesinlikle ifade ediyorum ki bizim gündemimizde af yok. Zaten örgütlü suçlar bakımından Ceza Kanunu'nun 221. maddesi var. Geçmiş dönemde de benzer yasalar çıkmıştı.''

''BİR KEZ DAHA GÖZDEN GEÇİRSELER''

Çiçek, Yüksek Seçim Kurulu'nun (YSK) vatandaşlık numarası bulunan geçerli kimliklerle oy kullanabilme konusunda verdiği kararın sorunu çözüp çözmeyeceğine ilişkin soruyu yanıtlarken, ''YSK'nın aldığı kararı vatandaşın seçme hakkını kullanma bakımından engel çıkaracak karar gibi görüyorum. Gönül arzu ederdi ki seçme hakkının kullanımını daha da kolaylaştırıcı yorum yapılabilseydi'' diye konuştu.

Seçimlerin yönetimi ve denetiminin YSK'nın elinde olduğuna işaret eden Çiçek, şöyle devam etti:

''Şahsen temenni ederim ki bir defa daha bunu gözden geçirseler de keşke bu seçimlere mahsus biraz daha kolaylaştırıcı bir adım atılsa. Ondan sonraki dönem bakımından da uygun gördükleri düzenleme nasıl olacaksa bunu son 10-15 güne değil, daha uzun zaman içinde konuyu hayata geçirme imkanımız olsa. Mevsim şartları belli. Türkiye'nin bir çok yerinde kış var, yollarda sıkıntı var. Türkiye şartlarına uygun yorum yapmamız lazım çünkü yasalar Türk vatandaşlarını ilgilendiriyor. Maksada uygun bir yorumla daha kolaylaştırıcı olunabilirdi ama YSK dar bir yorum yaptı. Yetki de onların.

Türkiye'nin 1950'lerden bugüne kadar yaptığı en iyi işlerin başında seçimlerin yönetimi gelir. Mevsim şartları dikkate alındığında bazı sıkıntılar olabilecek gibi gözüküyor. Bunun aşılması bize bağlı değil. Bizim yapabileceğimiz bir şey yok. Bizler YSK'nın kararlarına uymak mecburiyetindeyiz.''

Çiçek, ''maksada uygun yorum'' sözünden kastının ne olduğunun sorulması üzerine, geçmişte olduğu gibi kimlik numarası olmayan devletin verdiği pasaport, evlilik cüzdanı ve nüfus cüzdanı gibi belgelerle oy kullanılabileceğini kaydetti.

Çiçek, ''Burada oyu kullanacak olan numara değil, insandır. Dolayısıyla o kişi, oy kullanmakta olan kişi midir, değil midir, bunu tespite yarıyor bu kimlikler. Bu şekilde yorumlanabilirdi'' diye konuştu.
Çiçek, ''Seçimlerden sonra kimlik numarasıyla oy kullanmayı zorunlu kılan yasada bir değişiklik düşünülebilir mi'' sorusunu yanıtlarken, sonraki seçimlere uzun zaman olduğunu ve o zamana kadar kimlik numarası olmayanların oranının yüzbinde bir kaç kişiye düşebileceğini söyledi. Çiçek, ''Bu kışta, kıyamette son 10-12 günde belge ya da nüfus cüzdanı alma zorunluluğu sıkıntı çıkarıyor. Uşak'ta, Muğla'da kuyrukları gördüm. Uşak'ta bu böyleyse doğuda ağır kış şartlarının olduğu köy ve mezralardaki vatandaşların durumunu dikkate alarak değerlendirme yapmak uygun olurdu'' dedi.