kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
19 Mart 2009, Perşembe
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Emlak Çocuk Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

Kuyruk çilesi

AA
Giriş Saati : 19.03.2009 15:04
Güncelleme : 19.03.2009 17:12
Yeni Haber
Yüksek Seçim Kurulu'nun (YSK) T.C. Kimlik Numarası bulunan nüfus cüzdanlarıyla oy kullanma zorunluluğu kararının ardından, nüfus müdürlüklerinde yaşanan yoğunluk YSK'nın ''Nüfus kayıt örneğiyle'' oy kullanma kolaylığını getirmesine rağmen devam ediyor.

Vatandaşlar sabah erken saatlerde nüfus müdürlüklerinin önlerinde uzun kuyruklar oluşturdu. Soğuk havaya rağmen saatlerce bekleyen vatandaşların nüfus kayıt örneği yerine T.C. Kimlik Numarası bulunan nüfus cüzdanı almayı tercih ettikleri görüldü.

Çankaya Nüfus Müdürü Mustafa Göngörlü, YSK'nın son kararının iş yoğunluğunda bir değişikliğe yol açmadığını söyledi. Güngörlü, ''Vatandaşlarımız nüfus müdürlüğüne kadar gelmişken nüfus cüzdanı alalım mantığıyla hareket ediyor. Oysa ki nüfus kayıt örneği 25-30 saniyede verilirken nüfus cüzdanı için 10 dakika beklemeleri gerekiyor'' dedi.

Normal bir günde ortalama 300-400 nüfus cüzdanı verirken YSK'nın kararının ardından dün saat 24.00'e kadar çalıştıklarını ve yaklaşık 3 bin nüfus cüzdanı işlemi yaptıklarını anlatan Güngörlü, YSK'nın kararını vatandaşlara izah ettiklerini bugün saat 11.00 itibariyle ise 150 nüfus kayıt örneği verirken, 227 kişiye de yeni nüfus cüzdanı verdiklerini söyledi.

İÇİŞLERİ'NDEN AÇIKLAMA

Nüfus kayıt örneğinin, bizzat kaydın sahipleri tarafından alınabildiği gibi bunların eşleri ile veli, vasi, üst soyları (babası, dedesi, dedesinin babası) ve alt soyları (bir kimsenin çocukları, torunları, torun çocukları) ya da bu kişilere ait vekillik belgesini ibraz edenler tarafından da alınabildiği bildirildi.

İçişleri Bakanlığından yapılan yazılı açıklamada, Yüksek Seçim Kurulunun (YSK) dün yaptığı duyuruyla ''seçmen vatandaşın Türkiye Cumhuriyeti kimlik numarasını da taşıyan mühürlü ve imzalı nüfus kayıt örneğinin aslını sandık kurulu başkanlarına, Türkiye Cumhuriyeti kimlik numarası olmayan nüfus cüzdanı, resmi daireler veya iktisadi devlet teşekküllerince verilmiş resimli ve soğuk damgalı kimlik kartı, pasaport, evlenme cüzdanı ve sürücü belgesi gibi belgelerle birlikte ibraz etmesi halinde oylarını kullanabilmelerinin'' öngörüldüğü hatırlatıldı.

Açıklamada, Nüfus Hizmetleri Kanunu'na göre, nüfus cüzdanı çıkartabilmek için kişinin bizzat nüfus müdürlüğüne gitmesinin zorunlu olmasına karşın, nüfus kayıt örneğinin bizzat kaydın sahipleri tarafından alınabildiği gibi bunların eşleri ile veli, vasi, üst soyları (babası, dedesi, dedesinin babası) ve alt soyları (bir kimsenin çocukları, torunları, torun çocukları) ya da bu kişilere ait vekillik belgesini ibraz edenler tarafından da alınabildiği belirtildi.

Bu nedenle, nüfus kayıt örneği çıkartabilmek için aile fertlerinden birinin, bir kimlik belgesi ile nüfus müdürlüğüne gitmesinin yeterli olacağı bildirilen açıklamada ayrıca, nüfus kayıt örneği çıkartabilmek için dilekçe, fotoğraf, nüfus cüzdanı talep belgesi gibi ek bir belgeye ihtiyaç duyulmadığı ve herhangi bir ücret talep edilmediği de kaydedildi.

Açıklamada, vatandaşların, bizzat herhangi bir kimlik belgesi ile müracaatının yeterli olacağı ve çok kısa sürede nüfus kayıt örneğinin alınabildiği belirtildi.