kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
19 Mart 2009, Perşembe
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Emlak Çocuk Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat
Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi Eski ABD Başkanı George W. Bush

'Türk-Amerikan ilişkilerine darbe girişimi'

18.03.2009
1915 olaylarının 'soykırım' olarak tanınmasını isteyen tasarı yine ABD Kongresi'nde... Basın "Balayı yaşayan Türk-ABD ilişkilerine darbe" derken, yetkililer Obama'nın "soykırım" demeyeceği görüşünde '..
1Mart 2003 tezkeresinin yol açtığı fırtınayı atlatan ve Başkan Barack Obama'nın gelişiyle adeta balayı dönemine giren Türk-Amerikan ilişkilerine nazar değebilir. Çünkü Ermeni lobisinin 1915 olaylarının ABD tarafından "soykırım'' olarak tanınmasını talep eden tasarı, yeniden Kongre'nin alt kanadı Temsilciler Meclisi'ne sunuldu. Bu girişim Türk ve Amerikan yetkililerinde yeniden endişelere yol açtı. Obama'nın Türkiye'ye geliş kararını, Türk-ABD arasındaki "derin ittifakın" hala sürdüğü şeklinde yorumlayan ABD ve Avrupa basını, Demokrat Adam Schiff ve Frank Pallone ile Cumhuriyetçi George Radanovich ve Mark Kirk adlı vekillerin hazırladığı tasarıyı, "Katliama ilişkin girişim Türkiye'ye darbe" şeklinde yorumladı.

"OBAMA'YA UYARI"
Uluslararası finans çevrelerinin etkili gazetesi İngiliz Financial Times, şimdiye kadar iki partiden toplam 77 milletvekilinin imzalarıyla desteklediği tasarı için şu değerlendirmede bulundu: "Tasarı ABD Başkanı Barack Obama'nın Türkiye ziyareti öncesi ikili ilişkiler için bir test olacak. Soykırım tasarısı Türkiye'ye bir darbe. Türk diplomatları, ABD'ye, böyle bir tasarının ABD-Türk bağlarını tehlikeye atacağını ve Obama'nın bu yöndeki bir açıklamasının daha da büyük bir etkisi olacağı uyarısını yaptı..."

YAPTIRIMI YOK AMA...
Schiff, "Başkan Obama'nın, 24 Nisan'da 'soykırımı güçlü bir biçimde tanıyan bir açıklama yapmayı cesaretlendirmeye çok odaklanılacak" dedi. Ermeni lobisi de, Obama'nın kampanyasında sarfettiği "Ermeni halkına karşı bir soykırım yapıldı" ifadesine umut bağlıyor. Ancak birçok yetkili Başkan'ın "soykırım" deme ve yaptırımı olmayan tasarının kabul edilme şansının çok az olduğunu belirtiyor. Türk-Amerikan Konseyi Başkanı emekli büyükelçi James H. Holmes, "Bu tasarının kabul edilmesi Türkiye'ye hakaret olur. İhtimal vermiyorum. Çünkü birçok önemli ticari ilişki riske girer" dedi.