kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
18 Mart 2009, Çarşamba
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Emlak Çocuk Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat
Cumhurbaşkanı Abdullah Gül Celal Talabani

PKK, af çıkarsa silahları ABD'ye teslim edecek...

Nur Batur
17.03.2009
Tarihi bir fırsat yakalandığını vurgulayan Talabani, "Nisan'da tüm Kürt grupları PKK'ya silah bırakması için çağrı yapacak. Bana göre akılcı davranıp kabul edecekler" dedi..
İLİŞKİLİ HABERLER
PKK, af çıkarsa silahları ABD'ye teslim edecek...
Türkiye'yle Iraklı Kürtler arasındaki en büyük sorun PKK terörü... Nasıl çözeceksiniz? - Öncelikle tarihin bu dönemi partizan savaş Che Guevara dönemi değil. Küreşelleşme dönemindeyiz. Bu dönemde mücadele siyasi, parlamenter ve medya mücadelesidir. Öncelikle Türk Kürtlerinin ve PKK'nın bu gerçeği anlamalarını umut ediyorum...

* PKK'lılara da söylüyor musunuz? - Evet. Geçmişte Öcalan'la konuştum. 10 yıl önce ona bir mektup yazdım. Mektubuma güldü. "Talabani bizim teslim olmamızı istiyor" dedi. Bu dönemde artık sorunlar savaşla çözülemez. Filistin meselesine bakın. Türkiye bile Hamas'a "savaşmaktan vazgeç" diye çağrı yapıyor. Bu küreselleşme döneminde savaşla sorunlar çözülmüyor. Ayrıca, Türkiye'de Türklerle Kürtler'in arasındaki ilişkiler öylesine iç içe girmiş durumda ki ayıramasınız. Bakın; İstanbul'a İzmir Antakya'ya. Kürtler her yerde. Belki İstanbul en büyük Kürt şehri... (gülerek) Bu ülkeyi nasıl böleceksiniz? Bu imkânsızdır.

DEMOKRATİK MÜCADELE

* Bunları açıkça PKK'lılara da anlatıyor musunuz?
-Evet.. "Şiddete son verin. Popüler savaşı durdurun, sözde silahlı mücadeleyi durdurun" diye mesaj gönderiyoruz.
- Gerçekten silahı bırakacaklarına inanıyor musunuz? - Şimdi Türkiye'de bir şans doğdu.
- Nasıl bir şans? -Türkiye'de artık Kürt partisine izin verildi. Parlamentoda DTP var. Ahmet Kürt parlamentoda Kürtçe konuştu. Kürtçe televizyonunuz var. 38 belediyeyi halkın seçtiği Kürtler yönetiyor. Bu koşullarda en iyi yol, siyasi mücadeledir. En iyisi demokratik mücadeledir.

* Gül, Kürt sorunundan güzel şeyler olabilir dedi... Ne bekliyorsunuz? - Sevgili kardeşim Gül'ün sözleri tarihidir. Tarihi bir şans var. Türkiye'nin Kürtleri akılcı ve gerçekçi davranıp bu doğrultuda çalışmalıdır.
- Barış rüzgârı esiyor. Ajda Pekkan ilk kez Kürtçe şarkı söyledi. Mahsun Kırmızıgül'ün filmi de bir ilk... Bu atmosferde tarihi bir adım atılabilir mi? - Filmi duydum ama görmedim. Şarkıyı dinlemedim ama Başbakanınız Erdoğan ilk kez Kürtçe birkaç cümle kullandı. Tarihi adım atılması iki tarafa da bağlı.Türk hükümetinin izleyeceği politika da önemli. Bir kez bir Türk kardeşim bana "Dağlardaki insanlara köylerine dönmeleri için çağrı yaptık" dedi. Ben de "İnerlerse evlerine mi göndereceksiniz yoksa hapishaneye mi?" diye sordum. Eğer hapishaneye göndermek istiyorsanız, dağdan inmezler. Evlerine dönmelerini istiyorsanız, bir tür af çıkartmalısınız.

* Yani genel af mı gerekli? -Ben bir şey söyleyemem. Neyin gerekli olduğuna Türk hükümeti karar verir. Bu Türkiye'nin iç meselesi...

* Nisan'da Erbil'de toplanacak uluslararası Kürt konferansında PKK'ya silah bırakması çağrısı yapılacak mı? - Evet

* Ya kabul etmezlerse? Ne yapacaksınız? - PKK'nın bütün Kürt partilerinin istediğini kabul edeceğini ve silahları bırakıp, şiddet eylemlerine son vereceğini zannediyorum. Akılcı davranıp kabul etmelerini ümit ediyorum. Benim görüşüme göre, PKK çağrıyı kabul edecek.

* Geçmişte de kışın ateşkes oldu. Havalar düzelince yine saldırdılar. Türk ordusu da PKK'yı vurmaya devam edecek. - Bu defa öyle olmayacak. Sözde silahlı devrimi sonlandırmak için prensip kararı çıkacak. "Silahlı devrim" ilke olarak sona erdi. Artık siyasi mücadele zamanı. PKK kabul ederse, şiddeti durdurmak için büyük bir adım atılmış olacak. Ondan sonra Türk hükümetinin onları ikna etmek için bazı tedbirler alacağını umuyorum.

PKK ORTADAN KALKMAZ

* PKK silahları kime teslim edecek?
- Geçen sene, Türkiye af ilan ederse silahlarını Amerikalılar'a vereceklerini açıkladılar. Ben onlara "Amerikalılar'ın çok silahı var. Siz silahları bize verin" dedim (gülerek ) ama onlar "Amerikalılar'a vereceğiz" dediler.
- Ama size teslim ederlerse Türkiye olup bitenden kuşku duyar. - (gülerek ) Biliyorum... Şaka yapıyorum ama yine de Amerikalılar'ın silahı çok.
- Belki Türk ordusuna teslim ederler? - Belki. Belki yaparlar.
- PKK'yı tümüyle ortadan kaldırdıklarını ilan edebilirler mi? - Şu anda buna hazır olduklarını zannetmiyorum.
- Ama silahları bırakabileceklerini söylüyorsunuz. - Evet Zannediyorum bırakacaklar.