kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
18 Mart 2009, Çarşamba
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Emlak Çocuk Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

Darbe günlükleri-2

18.03.2009
Eski Deniz Kuvvetleri Komutanı Özden Örnek'ten sonra, gazeteci Balbay'a ait olduğu iddia edilen günlüğün ortaya çıkması tartışma yarattı. Günlüğe göre gazeteciler Eruygur'la darbeyi konuşuyor..
Emekli Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Özden Örnek'in yazdığı ileri sürülen günlüğün ardından şimdi de Cumhuriyet Gazetesi'nin Ankara Temsilcisi Mustafa Balbay'a ait olduğu iddia edilen bir günlüğün ortaya çıkması tartışma yarattı.

Balbay'ın 2004 ve öncesine ait görüşme notlarına dayanan günlükte, önemli iddialar bulunuyor. Balbay'ın "silmiştim" dediği ancak polisin "re-covery" yani "yeniden kurtarma" programıyla ulaştığı günlük 2004 yılı ve öncesine ait görüşme notlarına dayanıyor. Notlarda yer alan iddiaya göre, Şener Eruygur bazı gazetecilerle yaptığı özel toplantılarda "Darbe"yi tartışıyor ve bir darbe için medyanın topyekûn saldırması gerektiğini söylüyor.

Balbay ise, "Paşam şöyle bir gerçek var ortada; sizin bir numara (Hilmi Özkök kastediliyor) ile sizin kafanızdakileri yapmak çok zor... önce orada bir şey yapmak.." diyor. Balbay'a ait olduğu ileri sürülen günlükte şu konuşmalara yer verildiği öne sürülüyor:
"Gazeteci: Paşam şöyle bir gerçek var ortada; sizin bir numara (Hilmi Özkök kastediliyor) ile sizin kafanızdakileri yapmak çok zor...
Eruygur: Öyle mi görüyorsunuz?
Gazeteci: Evet... Bu bir tek bizim görüşümüz değil. inanın buna. Sokakta her yerde insanlar böyle konuşuyor..
Eruygur: Nasıl konuşuyor?
Gazeteci: Yani sizin de kulağınıza gelen şeyler... İşte Cumhurbaşkanlığı adaylığıyla tavladılar deniyor... Hükümetle anlaştı deniyor..
Eruygur: Bunlar söyleniyor öyle mi?
Gazeteci: Evet, her yerde... Burada bizim gördüğümüz bir şey var. Siz tamam, bütün kuvvet komutanları tamam, bloksunuz, ama üstünüz olmayınca olmuyor.

'YÜZDE 1 UYMAK ZORUNDA'
Eruygur:
İşte dediğiniz gibi, kuvvet komutanı arkadaşlar bakımından bir sorun yok. Aynı düşünüyoruz... Benim sizi çağırdığımdan, şu andaki sohbetimizden öteki arkadaşların haberi var... Türk Silahlı Kuvvetleri sizin kafanızdaki şeyleri düşünüyor. inanın buna... öte yandan şu da var; yüzde 1, yüzde 99'a uymak zorunda.
Uyar... Öyledir. O yüzde bir, kalan yüzde 99... Uymak zorunda.." 23 Nisan 2003 tarihli notta eski Genelkurmay Adli Müşaviri Tümgeneral Erdal Şenel'in Balbay'a söylediği ileri sürülen şu sözler yer alıyor: Erdal Şenel: "Bu işi 28 Şubat'ta bitirecektik.
Bunu o gün üç kişi planladık, Bir, Fevzi, ben. Her şeyi hazırladık. Bakanlar Kurulu'nu dahi. Müsteşarları bulmak zordu onları da tamamladık. Karadayı bizi uyuttu. Az sonra dedi, hemen dedi. Hükümet devrilsin ondan sonra dedi."