kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
18 Mart 2009, Çarşamba
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Emlak Çocuk Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

AIG'in açgözlü üst yöneticileri Obama'ya öfke nöbeti geçirtti

17.03.2009
ABD Başkanı Barack Obama "pervasızlık ve açgözlülükle" suçladığı AIG'nin üst düzey yöneticilerine 165 milyon dolar ödenmesine izin vermeyeceğini kaydetti..
Sonhabarda batma tehlikesi ile karşı karşıya kalan ve devletten aldığı 170 milyar dolar destekle ayakta kalmaya çalışan sigorta devi American International Group (AIG) şirketinin üst düzey yöneticilerine 165 milyon dolar ikramiye ödenmekte olması, Başkan Barack Obama'nın ve Amerikan halkının tepkisine yol açtı. Obama gazetecilere açıklamasında, "pervasızlık ve açgözlülükle" suçladığı şirketin üst düzey yöneticilerine 165 milyon dolar ödenmesi işleminin durdurulması için bütün yasal imkânların kullanılacağını bildirdi. Konuşurken bir ara sesi kısılan Başkan Obama "Kusura bakmayın, öfkeden boğuluyorum" dedi ve ardından "Bu zorbalığı, şirketi ödedikleri vergilerle ayakta tutmaya çalışan vatandaşlara nasıl haklı gösterirler? Bu mesele, dolar meselesi değil, bu, bizim temel değerlerimizle ilgili" diye konuştu.

ÖDEMELER BAŞLADI
Ancak ödemelerin cuma günü başladığı belirtiliyor. Konuyu inceleyen ABD Merkez Bankası Fed'in avukatlarının ikramiyelerin ödenmesinin engellenemeyeceği, aksi takdirde şirketin çok büyük miktarlarda tazminat davalarıyla karşılaşacağı kanaatine vardığı ileri sürüldü. New York eyaletinin Adalet Bakanı Andrew Cuomo, şirket yöneticilerinin, firmanın batma durumuna gelmesinde sorumluluklarının olup olmadığının ve 165 milyon dolar tutarındaki ikramiyelerinin verilmesinin, eyalet yasalarına göre yolsuzluk anlamına gelip gelmediğinin araştırılacağını açıkladı.

YARDIM GÖZDEN GEÇİRİLİYOR
ABD hükümeti ikramiyelerin ödenmesinin engellenememesi durumunda ise American International Group için planlanmış ve 2 Mart'ta onaylanmış 30 milyar dolarlık sermaye yardımını gözden geçirme kararı aldı. AIG'nin bu yardımı almadan önce yeni bir anlaşmaya imza atması istenecek.