kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
18 Mart 2009, Çarşamba
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Emlak Çocuk Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

Sultanahmet'i görmek istiyor

Duygu GÜVENÇ ANKARA
17.03.2009
5 Nisan'da Türkiye'ye gelecek Obama, Sultanahmet Camisi ve Ayasofya Müzesi'ni ziyaret etmeyi planlıyor. Obama, Meclis Genel Kurulu'nda tatil günü konuşursa vekillerimiz de mesai yapacak..
Tarihi ziyarete sayılı günler kala, detaylar da şekillenmeye başladı. 5 Nisan'da Türkiye'de olması beklenen ABD Başkanı Barack Obama ve eşi Michelle'in programının üzerinde çalışmalar sürüyor. Beyaz Saray'dan gelen protokol ön heyetinin Dışişleri Bakanlığı ile çalışmaları ışığında taslak program hazırlandı. Obama'nın İstanbul'da "tarihi yarım- ada" ziyareti yapması yani Topkapı Sarayı, Ayasofya Müzesi ve Sultan Ahmet Camisi'ne gitmesi fikri benimsendi. Ziyaretin ana durağı olan Ankara'nın, İstanbul'un gölgesinde kalmaması için İstanbul programına daha az zaman ayrılması kararlaştırıldı. İşte taslak programın ayrıntıları:

* ÖNCELİK ANKARA: Taslak programa göre ABD Başkanı'nın uçağı, 5 Nisan günü akşam saatlerinde Ankara'ya inecek. O akşam için program yapılmasını istemeyen Obama çifti, istirahat etmeyi tercih etti. Ertesi günkü ziyaret ise Anıtkabir'e. Ardından Başkan, Çankaya Köşkü'ne geçecek.

* YEMEK YERİ NET DEĞİL: Cumhurbaşkanı Gül'ün, Obama onuruna vereceği yemeğin yeri henüz netleşmedi.

* MECLİS KONUŞMASI: Obama'nın 6 Nisan Pazartesi günü TBMM Genel Kurulu'nda da bir konuşma yapabileceği belirtiliyor. Böyle olması durumunda 6 Nisan Pazartesi günü kapalı olan Genel Kurul için Meclis'in bir jest yaparak çalışma kararı alması bekleniyor.

* ASKERLE GÖRÜŞME YOK: Irak'tan asker çekme sürecini başlatan Obama'nın Genelkurmay Başkanı Orgeneral İlker Başbuğ ile ancak Cumhurbaşkanı Gül'ün vereceği yemekte bir araya gelmesi bekleniyor.

* MEDENİ- YETLER İTTİFAKI: Obama'nın uçağı, 6 Nisan akşamı İstanbul'a inecek. Aynı akşam Medeniyetler İttifakı'nın yemeğine katılması planlanıyor. Ancak konuşmasını bu yemek sırasında mı yoksa 7 Nisan günü forumun kapanışında mı yapacağı netleşmedi. Yemek yeri için Boğaz manzarası olan bir mekân veya Dolmabahçe Sarayı konuşuluyor.

* TARİHİ YARIMADAYI SEÇTİ: Obama'nın İstanbul programı için özel isteği ise tarihi mekânları görmek oldu. Sultanahmet Camisi, Ayasofya Müzesi ve Topkapı Sarayı'nın gezilmesi ve Boğaz'da gezinti gündemde. Obama'nın Boğaziçi Üniversitesi'nde öğrencilerle bir araya gelmesi de planlanıyor.