kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
18 Mart 2009, Çarşamba
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Emlak Çocuk Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

Nabucco Projesi'ne Merkel çelmesi

ANKARA
17.03.2009
AB'nin enerji arz güvenliğinin kritik projesi olarak adından söz ettiren Nabucco'nun geleceği tehlikeye girdi. Almanya'nın karşı çıkması üzerine 5 milyar euroluk ekonomiyi canlandırma paketinden Nabucco çıkarıldı..
Türkiye'nin öncülüğünü yaptığı Nabucco projesi tehlikeye girdi. AB Dışişleri Bakanları'nın önceki gün Brüksel'de yaptığı toplantıda, 5 milyar euroluk ekonomiyi canlandırma paketinden, Nabucco çerçevesinde yapılacak harcamaların kapsam dışına çıkarılması kararlaştırıldı. Böylece bir zamanlar AB'nin, enerji arz güvenliğinin kritik projesi olarak adından söz ettiren Nabucco'nun geleceği riske girdi. Bu kararda, Almanya Başbakanı Angela Merkel'in, "Berlin'e katkı sağlamayacak bir proje için kamu parası harcanamaz" tutumu etkili oldu.

AB'DE NABUCCO ÇATLAĞI
Almanya'nın itirazı AB üyesi ülkeleri bölerken, AB Dönem Başkanı Çek Cumhuriyeti'nin Başbakan Yardımcısı Alexandr Vondra bakanların teşvik paketi üzerinde uzlaşmaya varamadıklarını doğruladı. Vondra, bazı üye ülkelerin paketi 19-20 Mart'ta toplanacak AB Zirvesi öncesinde tekrar gözden geçirmek istediklerini teyit etti. "Birlik içinde güçlü bir grup Nabucco'nun plana dahil edilmesini istiyor" diyen Vondra, Birliğin şu anda "boru hattı projesini destekleyenler" ve "şüpheyle yaklaşanlar" olmak üzere ikiye bölündüğünün sinyallerini verdi. Nabucco'nun güzergâhında bulunan Romanya da Nabucco'nun yatırım listesinden çıkarılmasına itiraz etti.

ALMANYA'NIN PLANI BAŞKA
Küresel krizle mücadele kapsamında AB ortak bütçesinde önceki yıllarda kullanılmayan 5 milyar euroluk ödeneğin 3.5 milyar eurosuyla enerji projelerini destekleme kararı alan AB Komisyonu, Nabucco için 250 milyon euro ayrılmasına karar vermiş, daha sonra üye ülkeler arasında daha dengeli dağılımı için destek 200 milyon euroya indirilmişti. Almanya Başbakanı Merkel, projenin Avrupa parasıyla desteklenmesi fikrine muhalefet ederken, Almanya tartışmalı Rus-Alman gaz boru hattı Kuzey Akım'ın fon talebinde bulunan projeler arasında yer alması istedi. Almanya'nın bu tutumu Nabucco'yu, Kuzey Akım'a rakip gördüğünü de ortaya çıkardı.

7.9
milyar euroluk proje
* Hattın uzunluğu: 3.300 km
* Türkiye'den geçen kısmı: 1.800 km
* İnşaat başlangıcı: 2011
* Bitiş yılı: 201l
* Projenin maliyeti: 7,9 milyar euro
* Ortaklar: OMV, MOL, Transgaz, Bulgargaz, Botaş ve RWE
* Hattın kapasitesi: 31 milyar metreküp

BRÜKSEL'DE "TÜRK PAZARI!"
Bir AB yetkilisi, üyelerin fazla miktarda mali kaynak peşinde olmasının başkentler arasında Türk pazarına benzer durum oluşturduğunu belirtti.
Haberin fotoğrafları