kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
16 Mart 2009, Pazartesi
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Emlak Çocuk Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

Yurda bereket yağdı

15.03.2009
Yılda aldığı ortalama 501 milyar metre küp yağışla "su kıtlığı" olan ülkelerden sayılan Türkiye'de son iki yılda görülen aşırı sıcak ve yağış azlığı sonucu ortaya çıkan "kuraklık" şimdilik ucuz atlatılmış görünüyor. İşte geçen yıl kuraklık pençesinde kıvranan Türkiye'den bereket manzaraları:

REKOLTE 3 KAT ARTAR
Tahıl ambarı Konya, bu yıl son 77 yıllık ortalamanın üstünde yağış gördü. Kuruyan Beyşehir Gölü, bu yılki yağışlarla yeniden hayat buldu. Akşehir Gölü'nde toprak suya doydu. Gölde birikme başladı. Selçuk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Öğretim Görevlisi Prof. Dr. Ali Topal, "Bu yağışlar Nisan ve Mayıs'ta da sürerse buğday rekoltesi geçtiğimiz yılla kıyaslarsak yüzde 300 olur" dedi. Yüzeyi balçık haline gelen ve 10 yıl içinde yok olma tehdidiyle karşı karşıya kalan Tuz Gölü, riskten kurtuldu.

DİCLE-FIRAT KABARDI
Son 2 yılda debileri çok düşen Dicle ve Fırat'ın su akışı bu yıl kat kat arttı. Tarlada mahsulün kuruduğu Diyarbakır'da metrekareye 70 kilo yağış düştü. Türkiye'de doğup Suriye'ye dökülen Fırat'ta geçen yıl 996 metreküp olan su akışı, bu yıl 3 misli arttı. Basra Körfezi'ne dökülen Dicle'de ise su geçen yıl saniyede 90 metreküpün altındayken, bu yıl 116'ya ulaştı. Sivas Ulaş'ta kuruyan Tecer Gölü yüzde 70 doluluğa ulaştı. GAP Projesi'yle başta Şanlıurfa olmak üzere Gaziantep, Kahramanmaraş, Adıyaman, Mardin gibi kentlere su sağlayan Atatürk Barajı'nda doluluk 530 metre oldu. Karakaya Barajı'nda 681.2 metre, Keban Barajı'nda 821.4 metre yükseklik oluştu. Van Gölü'nde derinlik arttı.

TRAKYA'DA ÇELTİK COŞAR
Yağışlar, özellikle Meriç'le beslenen İpsala Barajı'ndan faydalanan çeltik çiftçilerinin yüzünü güldürdü. Meriç'in su oranı normal seviyeye yükseldi. 20 yıldır böyle yağış görmediğini belirten Trakya Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarımsal Yapılar ve Sulama Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Lokman Delibaş, "Bu yağışlar baharda da sürerse çeltik çok verimli olur" dedi.

İZMİR 2025'E KADAR GARANTİDE
Dört ay önce barajlarındaki doluluk oranı yüzde 10'a düşen İzmir'de doluluk oranı yüzde 55 oldu. DSİ 2. Bölge Müdürü Ayhan Sarıyıldız, "Manisa'nın Gördes Barajı'yla İzmir arasına kurulacak 114 kilometrelik hatla İzmir'de 2025'e kadar içme suyu sıkıntısı yaşanmayacak" dedi. Öte yandan Bodrum Mumcular Barajı, kuruma tehlikesini şimdilik atlattı. Barajda doluluk oranı yüzde 40'a vardı.