kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
11 Mart 2009, Çarşamba
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Emlak Çocuk Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat
SGK’nın sağlık sigortasının kapsamı çok genişletildi. Krizde işsiz kalanlar da artık sigorta kapsamına alındı.

İşsizler de sigortadan yararlanıyor

Esra TÜZÜN
11.03.2009
İşsizlik ödeneği alanlar, aileleri ve isteğe bağlı sigortasını ödeyenler de artık aynı çalışanlar gibi sağlık sigortasından yararlanabilecek..
SGK'nın getirdiği yeni düzenlemelere ilişkin Türkiye'nin dört bir tarafındaki hastalar ve yakınlarından sorular geliyor. Bu uygulamaları en iyi şekilde kullanmanız için Sosyal Güvenlik Kurumu Genel Başkanı Fatih Acar bir ekip kurdu. Sizlerden gelen soruları tek tek yanıtlıyor:

* İşsizlik sigortası alıyorum, genel sağlık sigortasından çalışanlar gibi yararlanabilir miyim?
İşsizlik ödeneği ödenen sürelerde sigortalılar hastalık sigortası yardımından yararlanabiliyorlar. Hatta sizin bakmakla yükümlü olduğunuz kişiler varsa onlar da genel sağlık sigortasından yararlanabiliyor.

* İsteğe bağlı sigortaya devam ediyorum, eşimden dolayı sağlık yardımından yararlanabilir miyim?
Bu konuda önemli bir değişiklik oldu. İsteğe bağlı sigortalıların sağlık pirimi ödemek koşuluyla sağlık hizmetinden yararla hakkı artık var. Kendi sigortalılığı nedeniyle sağlık hizmetinden yararlanacağınızdan eşiniz nedeniyle sağlık yardımı almanıza gerek kalmıyor.

KANSER TARANIYOR...
* Annem genç yaşta kanserden öldü, ben de check-up yaptırmak istiyorum SGK bu taramanın parasını öder mi?
Öncelikle şunu söylemek isterim, check-up diye bir uygulama yok. Halk dilinde var, bazı hastaneler de kullanmaya çalışıyorlar ancak tıbbi karşılığı tam olarak yok. Eskiden yalnızca tedavi ve kontrol maksatlı olarak kanser taramalarının faturaları ödeniyordu. Artık hiçbir riski bulunmayan, bu konuda hiç tedavi görmeyen hastalara da "yaş sınırlamaları" ile tarama yaptırabiliyorlar. Yeni uygulama ile koruyucu sağlık hizmetlerinin ücretlerini SGK ödüyor. Ancak belirli şartları var. Sağlık Bakanlığı Kanser Araştırma Merkezleri'nin kurduğu KETEM'ler var. Bunlar her ilde açılıyor. Meme kanseri, kolon kanseri, rahim ağzı kanseri, prostat kanserine karşı buralarda tarama kontrollerine katılabilirsiniz. Buralarda yaptıracağınız mamografi, ultrasonografi, kolonoskopi ücretleri SGK tarafından ödeniyor. Ek ücret ödemenize gerek yok. Ancak Sağlık Bakanlığı bu taramalara yaş sınırı getirdi. Kadınlar ve erkeklerin 50 yaş üstü olmasını şart koşuyor.

* Sağlık hizmetlerinden hangilerine katılım payı ödeyeceğim?
Ayakta tedavilerde, hekim ve diş hekimi muayenesinde, ortez, protez, iyileştirme araç ve gereçleri ile ayakta tedavide sağlanan ilaçlara katılım payı ödemeniz gerekiyor.

KÖK HÜCRE ÖDENİR Mİ?
* Kök hücreyle ilgili tedavileri SGK ödüyor mu?
Kök hücre ile ilgili ödeme yapılıyor ancak kök hücre tedavisinin Sağlık Bakanlığı tarafından o hastalık için onaylanmış olması lazım. Kemik iliği nakillerini ödüyoruz, Sağlık Bakanlığı buna izin verdi. Kök hücre nakillerinin bir kısmı deneysel amaçlı yapılıyor. Sağlık Bakanlığı bir sağlık hizmeti olarak bildirmedi.