kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
11 Mart 2009, Çarşamba
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Emlak Çocuk Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat
Bilim ve Teknik'in mart sayısı için hazırladığı Darwin kapağı, yanda görüldüğü gibi TÜBİ- TAK yöneticilerinin müdahalesiyle değiştirilmişti.

Darwin Meclis'i de böldü

Osman AYDOĞAN - Nergis DEMİRKAYA / ANKARA
11.03.2009
TÜBİTAK yönetiminin Bilim ve Teknik dergisinin Darwin kapağını değiştirmesi TBMM'de de yankılandı. Muhalefet milletvekilleri "sansür" değerlendirmesi yaparken, AKP'li Kuzu TÜBİTAK'ı savundu. Görüşler şöyle:

* Mustafa Kalaycı (MHP Konya Milletvekili-TÜBİTAK İbra Kurulu eski üyesi): Tasvip etmek mümkün değil. Bu düpedüz sansür. Darwin dedi diye İslam dini zarar görecek değil ya.

* Prof. Necla Arat (CHP İstanbul Milletvekili): TÜBİTAK böyle bir sansürün olduğu bilim kurulu olarak çıkmamalıydı halkın önüne.

* Prof. Burhan Kuzu (AKP-TBMM Anayasa Komisyonu Başkanı): Kurumun genel gidişine uygun görülmemiş olabilir. Bilinen, çok kabul görmeyen bir teori. Ortada sansür yok. Öyle çıksaydı TÜBİTAK'a farklı saldırılar gelecekti. TÜBİTAK yetkilileri sorumluluk duygusu içinde davranmıştır. Konuyu TBMM gündemine taşıyan CHP Antalya Milletvekili Hüsnü Çöllü de Meclis Başkanlığı'na Başbakan Erdoğan'ın yanıtlaması istemiyle soru önergesi verirken, Dört yılı başkanlık olmak üzere 13 yıl TÜBİTAK'ta görev yapan, ancak AK Parti hükümeti döneminde yeniden atanmayan Prof. Dr. Namık Kemal Pak, TÜBİTAK'ın Darwin sansürünü "İçim acıyor. TÜBİTAK keşiflerle gündeme gelmeliydi" dedi.

DARWİN YERİNE KÜRESEL İKLİM
Derginin mart sayısında Darwin'in 200'üncü doğum yıldönümü nedeniyle hazırlanan kapak, iddiaya göre TÜBİTAK Başkan Yardımcısı Ömer Cebeci'nin müdahalesiyle değiştirildi. Darwin'le ilgili yazılar çıkarıldı ve kapak değiştirilerek yerine Küresel İklim Değişikliği yapıldı. Derginin genel yayın yönetmeni Çiğdem Atakuman'ın da görevden alındığı ileri sürüldü. Öte yandan Üniversite Konseyleri Derneği üyeleri kurum önünde bugün protesto TÜBİTAK yönetiminin tutumunu kınayacak.