kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
11 Mart 2009, Çarşamba
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Emlak Çocuk Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

ALES'e başvurular 16 Mart'ta başlıyor

Giriş Saati : 11.03.2009 11:51
Güncelleme : 11.03.2009 21:09
Yeni Haber
Akademik Personel ve Lisansüstü Eğitimi Giriş Sınavı'na (2009-ALES İlkbahar Dönemi) başvurular, 16 Mart -3 Nisan tarihleri arasında yapılacak. Sınav ücreti olan 40 TL, başvuru işleminden önce ilgili bankaya yatırılacak.

2009-ALES İlkbahar Dönemi, 10 Mayıs 2009 tarihinde Adana, Afyonkarahisar, Ankara, Antalya, Aydın, Balıkesir, Bolu, Bursa, Çanakkale, Denizli, Diyarbakır, Edirne, Elazığ, Erzurum, Eskişehir, Gaziantep, Hatay, Isparta, İstanbul, İzmir, Kahramanmaraş, Kars, Kayseri, Kırıkkale, Kocaeli, Konya, Kütahya, Malatya, Manisa, Mersin, Muğla, Niğde, Sakarya, Samsun, Sivas, Şanlıurfa, Tokat, Trabzon, Van, Zonguldak, Lefkoşa ve Bişkek'te yapılacak.

Sınavda başarılı olan adaylar, "Öğretim Üyesi Dışındaki Öğretim Elemanı Kadrolarına Naklen veya Açıktan Yapılacak Atamalarda Uygulanacak Merkezi Sınav ile Giriş Sınavlarına İlişkin Usul ve Esaslar Hakkında Yönetmelik"te belirtilen genel ve özel şartları taşımaları halinde giriş sınavlarına başvurabilecek.

Adayların ALES'ten, başvurduğu lisansüstü programın puan türünde en az 55 (lisans diplomasıyla doktora veya sanatta yeterlik programına başvuracaklar için 70) puan almaları gereiyor. Bütün yükseköğretim kurumları lisansüstü eğitim için öğrenci seçerken ALES sonuçlarını ilgili mevzuat dahilinde kullanacak. Hangi lisansüstü programlara hangi puan türünde ve en az kaç puan almış adayların kabul edileceği ile ayrıca bir sınav yapılıp yapılmayacağı yükseköğretim kurumları tarafından karara bağlanacak ve adaylara bu kurumlar tarafından duyurulacak.

Sınava, bir lisans programından mezun olabilecek durumda bulunanlar, lisans programını bitirenler ile denklik belgesi almış olmak kaydıyla yurt dışında lisans eğitimi görmüş olanlar başvurabilecek. ALES'e yabancı uyruklular da girebilecek.

Sınavda adaylara, sayısal ve sözel bölümden oluşan Yetenek Testi uygulanacak. Sınav Türkçe yapılacakt. Her aday için sayısal, sözel ve eşit ağırlıklı üç ayrı ALES puanı hesaplanacak ve sonuçlar adayların adreslerine sınav sonuç belgesiyle duyurulacak.

2009-ALES İlkbahar Dönemi'ne başvurular, 16 Mart-03 Nisan 2009 tarihleri arasında yapılacak. Sınava başvurmak isteyen adaylar, 2009-ALES İlkbahar Dönemi Kılavuzu ile Aday Bilgi Formuna 16 Mart 2009 tarihinden itibaren ÖSYM'nin http://www.osym.gov.tr internet adresinden ulaşabilecek. Kılavuz dağıtımı yapılmayacak.

Başvuru merkezleri ÖSYM'nin http://www.osym.gov.tr internet adresinden duyurulacak. 40 TL olan sınav ücreti başvuru işleminden önce ilgili bankaya yatırılacak. Başvurular elektronik ortamda yapılacak. Son iki yıl içinde ALES'e başvurmuş olan adaylar başvurularını, bireysel olarak internet aracılığıyla kendileri yapacak. Son iki yıl içinde ALES'e başvurmamış adaylar başvurularını başvuru merkezleri aracılığıyla yapacak. Başvuruda 3,00 TL olan Başvuru Hizmeti Ücreti de adaylar tarafından ödenecek.

(CİHAN)