kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
9 Mart 2009, Pazartesi
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Emlak Çocuk Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat
Büyük resim için tıklayın

Dolar 'kısık ateş'te kaynayacak!

KERİM KARAKAYA
09.03.2009
- Piyasalarda bu hafta da borsalardan çok dolar kurunun seyri izlenecek. "Dolar 1.80-185 TL bandında soluklanır" diyenler ağırlıkta - Yurtdışı yine belirleyici. Borsalarda tepki alımlarının yaklaştığını düşünen uzmanlar 'Toparlanma kurlarda düşüşe neden olur' diyor..
Ne borsaların çöküşü ne enflasyonun düşüşü geçen haftanın ikinci yarısı herkesin konuştuğu tek veri dolardı. 'Ne olacak bu dolar, 2 TL'yi görür mü, yoksa düşecek mi?" yanıtı en fazla merak edilen soruydu.
Uzmanların yorumuna bakılırsa dolar gündemi bu hafta da değişmeyecek. Kimi doların düşeceğini kimi 2 TL'ye ulaşacağını düşünüyor. Ancak herkesin birleştiği nokta dolardaki depremin merkez üssünün yine yurtdışı olacağı...

1.80 PSİKOLOJİK SEVİYE
Daha önceki üç denemesinde de (Mart 2003, Haziran 2006 ve Kasım 2008) 1.75'lerden geri dönen dolarda yeni kritik seviye 1.80 TL. Uzmanlar psikolojik olarak 1.80'nin kırılmasının zor olacağını belirtiyor. Bu seviyeden özellikle yerli yatırımcıların dövizlerini satabileceği belirtiliyor. Ancak Kapalıçarşı'da cuma günü yaptığımız konuşmalardan anladığımız kadarıyla her yükseliş hareketinde dolar satmaya gelen yerliler (çoğu küçük şirketler) bu kez ortalarda görünmedi. Bunun üç sebebi olabilir. İlki; yükseleceğini düşünüyorlar, bu nedenle beklemedeler, ikincisi; elde dolar kalmadı, üçüncüsü ve daha önemlisi yerliler de dolar almaya başladı.
Tahtakale'deki döviz büfelerinden aldığımız izlenim üçüncü eğilimin daha ağır bastığı yönünde. Bu eğilim doların ateşini daha da artıracak. Bu içsel etkenler hareketliliğe neden olacak görünse de asıl belirleyici yine yurt dışı piyasalar olacak

'TEPKI ALIMLARI YAKLAŞTI'
Dolarda yükselişin yurtdışına bağlı olduğunu düşünen İş Yatırım Yurtdışı Piyasalar Müdür Yardımcısı Şant Manukyan, borsalarda tepki alımlarının yaklaştığını tahmin ediyor.
"Borsalar yeni dibi bu hafta görebilir" diyen Manukyan'a göre tepki yükselişleri gelebilir.
Manukyan "Bu hafta ya da en geç önümüzdeki hafta ciddi tepki alımlarının gelmesini bekliyorum" diyor. Turkish Yatırım Stratejisti Gökhan Uskuay, ABD ve AB borsalarında bu hafta toparlanma bekleyenlerden. Uskuay, "Bankaların endekslerdeki ağırlığı azaldı.
Emtia fiyatlarındaki yükselişler de enerji şirketi hisselerine yarayacak. Bu hafta borsalarda toparlanma yaşanacağını düşünüyorum" değerlendirmesinde bulunuyor.

Tepki alımının devamı gelir

Serdar Pazi-Ata Yatirim Fon Yönetim Müdürü:
YURTDIŞI borsalara tepki alımları bu hafta gelebilir. Zaten cuma günü ABD borsaları kapanışa doğru bir tepki alımı yaptı. Bunun devamını bekliyorum. Yurtiçinde ise doların yükselişi gelen kâr satışları ile 1.80'de dengelenir. Çünkü piyasada artık dolar almanın maliyeti arttı. Piyasada TL sıkışıklığı da var. Dolayısıyla, geçen hafta yaşandığı gibi hareketli bir hafta yaşanmaz. Volatilitenin azaldığı bir hafta yaşanır.

Dolar bu hafta dengelenir

Şevket Keresteci-Finans Yatirim Pazarlama Müdürü: GEÇEN hafta çok ateşli bir haftayı geride bıraktık. Bu hafta dolar dengelenir. Ama yurtdışına göre hareket edeceğiz. Orda da GM ve Citi'ye yönelik endişeler devam ediyor. Hafta başında dolar tekrar 1.80 doğru yönelebilir. Bu seviyeden kâr satışları gelir. Ardından 1.76-1.77 seviyesine çekilebilir.

1.80'den kâr satışları gelir

Murat Gürcan- A Yatirim Fon Yönetim Müdürü: A YATIRIM Yurtiçi Piyasalar Müdürü Murat Gürcan, dolarda yükselişin devam edeceğini düşünenlerden. Ama Gürcan doların 1.80 TL'de bir süre soluklanmasını bekliyor. "Dolarda yükseliş devam eder. Çünkü yurtdışı piyasalardaki gelişmeler hâlâ netlik kazanmadı. Kriz reel sektöre sıçramış durumda ve her gün kötü haberler geliyor" diyen Gürcan, "Ancak, dolar 1.80 TL seviyesine çok hızlı geldi. 1.80-1.85 TL aralığında kâr satışları gelir" tahmininde bulunuyor.

Kritik teknik seviye 1.8260

Okan Böke- GFC Menkul Degerler Genel Müdürü: GFC Menkul Değerler Genel Müdürü Okan Böke de aynı görüşte. Merkez Bankası'nın faiz indirimleri nedeniyle TL'nin cazibesini kaybettiğini vurgulayan Böke, doların düşmesi için nedenlerin azaldığını söylüyor. Böke, "Doların 1.77'yi kırması çok önemliydi. Çok önemli bir direnç noktası kırıldı. Psikolojik olarak 1.80 çok önemli bir seviye. Ama teknik olarak kritik seviye 1.8260. Eğer yurtdışı piyasalar düzelmezse bu seviyeleri bu hafta rahatlıkla görürüz" diyor.