kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
9 Mart 2009, Pazartesi
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Emlak Çocuk Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

Dolar 1.82 TL'den döndü

Giriş Saati : 09.03.2009 13:19
Güncelleme : 09.03.2009 17:21
Yeni Haber
Dolar 1.80 TL psikolojik sınırını aştı ve 1.82 TL seviyeye kadar yükseldi...
Bankalararası piyasada 1.82 lirayı aşarak yeni tarihi zirvesini gören dolar, öğleden sonra Merkez Bankasın'dan gelen müdahale sinyaliyle az da olsa geriledi.

Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası (TCMB), "Piyasalarda dalgalanma sürerse doğrudan satış yaparız" açıklamasında bulundu ve ilk döviz satım ihalesinin 50 milyon dolarla yarın başlayacağını duyurdu.

İstanbul serbest piyasada kapanış saatlerinde doların satış fiyatı 1.8020 TL, euro'nun satış fiyatı 2.2760 TL oldu.

Piyasanın kapanışı itibariyle Kapalıçarşı'da 1.7980 TL'den alınan dolar 1.8020 TL'den satılıyor. 2.2700 TL'den alınan euro'nun satış fiyatı ise 2.2760 TL düzeyinde bulunuyor.

Serbest piyasada önceki kapanışta 1.7800 TL olan dolar, güne 1.7850 TL'den, 2.2580 TL olan euro 2.2500 TL'den başlamıştı.

BORSA, GÜNLÜK BAZDA YÜZDE 0,71 DEĞER KAYBETTİ

İstanbul Menkul Kıymetler Borsasında (İMKB) işlem gören hisse senetleri, günlük bazda ortalama yüzde 0,71 oranında değer kaybetti.

İMKB Ulusal 100 Endeksi, ikinci seansta 2,07 puan artarak 23.054,97 puandan kapandı.

Hisse senetlerinin ikinci seanstaki ortalama değer artışı yüzde 0,01 oldu.
İlk seanstaki 167,12 puanlık azalış dikkate alındığında, Borsa endeksi günün tamamında 165,05 puan geriledi.

Hisse senetleri günlük ortalama yüzde 0,71 azalış gösterdi.

UZMANLAR NE DÜŞÜNÜYOR?

Merkez Menkul Değerler

"Hafta sonu İngiltere'de Lloyds'a yönelik kamulaştırma operasyonu sonrası, yeniden kamulaştırma kaygılarının artması, AIG'nin riskli yapısının Avrupa'lı bankalarda yeni sermaye artırımlarına neden olabileceği yönündeki iddialar, Moody's'in Aviva Group'un notlarını olası bir indirim için izlemeye alması, Barclays'in Goldman Sachs ve Morgan Stanley için beklentisini düşürmesi ve İzlan'da da son bağımsız bankanın kamulaştırılması haftaya bankacılık kaynaklı kaygılarla başlamasına neden oldu.

12 Mart tarihinde ABD'de görüşülmesi beklenen bankacılık sistemi muhasebe kurallarının gevşetilmesi konusunda henüz bir açıklama yapılmazken ABD yönetiminden açıklama yapılmamış olması piyasalarda bardağın boş kısmına bakılmasına ve bankacılık odağında risk faktörlerinin yükselmesine neden oluyor.

Söz konusu gelişmeler global dolar talebini bir kez daha tetiklerken, dolar endeksinin 89 seviyesi üzerinde hareket etmeye başladığı görülüyor. Endekste 89 seviyesinin altına gelinmediği takdirde dolar talebi canlı kalmaya devam edecek ve 91-92 aralığına doğru yeni bir ivme oluşabilecektir.

Her ne kadar global bir dolar talebi gözlense de, bu tablo içerisinde Türk Lirası'nda ise olumsuz bir ayrışma göze çarpmakta.

1.8247 ile yeni bir zirve yapan USD/TRL paritesinin günün en fazla değer kaybeden gelişmekte olan ülke para birimi konumunda olduğunu belirtelim. Mevcut fiyatlamada halen müdahale beklemediğimiz USD/TRL için dolar endeksindeki yönde etkili olmaya devam edecektir. Söz konusu endeksin 89 üzerindeki seyrinin devamı USD/TRL için yeni yükselişlerin önünü açmaktadır. Aksi takdirde yani 89'un altına gerilemeler USDTRL'de cılız satışlar sağlayabilir. USD/TRL'nin daha güçlü bir şekilde gerilemesi adına Dolar Endeksi'nde 88'in altına inilmesi gerekliliğini tekrarlamak istiyoruz.

Dolar endeksinin 89 üzerinde seyretmesinin yarattığı bir başka risk ise İMKB'nin dolar bazı dibi olan 12.265 (Kasım 2008) seviyesine geri çekilinmesidir. USD/TRL'de olduğu gibi dolar endeksinin 89'un altına gelindiği takdirde cılız yükselişler söz konusu olabilir, daha güçlü yükselişler adına ise 88 seviyesinin altına gelinmeli."

Eti Yatırım

"Pozitif veri akışının bulunmaması ve beklentisizlik sebebiyle IMKB-100 endeksinin zayıf kalmaya devam edeceğini ve 22.000 seviyesindeki desteğine kadar gevşeyebileceğini düşünüyor, kısa vadede sat-al stratejisinin izlenmesini tavsiye ediyoruz.

Geçen hafta AIG'nin açıkladığı zararın ardından yeni kaynak talebinde bulunması, GM'in iflas masasına başvurabileceği, Citigroup, Wells Fargo, JP Morgan'ın kredi notunun düşürülmesine dair haberler ile geçtiğimiz hafta Çin ve Rusya haricindeki borsalar %5'in üzerinde değer kaybetti. Yurtdışında esen satış dalgası, yurt içinde dövize alım getirdi ve kurlar ortalama %5.5 yükseliş kaydetti.

Bu hafta Dünya Bankası Başkanı'ndan ve Avrupa Merkez Bankası üyesinden gelen yorumlar global çapta büyüme başlangıcının 2010 yılına sarkacağını işaret ediyor. Özellikle bankacılık sektörüne yönelik alınan tedbirlere rağmen sektörün hala sağlıklı hale getirilememesi, sorunların her geçen gün reel sektörde de büyümesine neden oluyor. Bu durum, istihdamda, sanayi üretiminde ve dış ticarette azalış şeklinde kendini gösteriyor. Obama yönetiminin iş başına gelmesinden bu yana atılan adımlara baktığımızda kısa vadede piyasalara güven vermektenuzak olduğunu görüyoruz. Bu nedenle hala yapılması gereken çok iş olduğunu, ki başta bankalardaki toksik varlıkların temizlenmesi gerektiğini düşünüyoruz. Uzun vadede ekonominin canlandırılmasında kamunun yapacağı alt yapı yatırımlarını da içeren 800 milyar $'lık yardım paketi ABD ekonomisinde istihdam piyasasında çöküşün hızını kesebilir fakat sonrasında neler olabileceğini şimdiden söylemek oldukça güç. Bu belirsizlikler ve pesimist hava, borsalarda ayı piyasasının sürmesine ve S&P-500 endeksinin 500 seviyelerine kadar düşebileceğinin konuşulmasına neden oluyor.

Anlattıklarımız çerçevesinde bu hafta ABD'de Perşembe gününe kadar günlük gelişmeler, sonrasında ise perakende satışlar, işsizlik maaş başvuruları gibi ekonomik veriler ve hafta sonundaki G-20, OPEC toplantısı fiyatlanacaktır. Ayrıca, 12 aylık konsolide olmayan bilançoların
açıklanmasının sonu olduğu için de şirket karlılıklarına yönelik hisse bazında hareketlilik olacaktır. Hafta sonundaki OPEC toplantısı sebebiyle petrol fiyatlarının dirençli kalmaya devam etmesini bekliyoruz. Pozitif veri akışının bulunmaması ve beklentisizlik sebebiyle IMKB'nin hafta boyunca bahsettiğimiz haberleri takip ederek zayıf seyredeceğini düşünüyoruz. Bu nedenle IMKB-100 endeksinin hafta içerisinde 22.000 seviyesindeki desteğine kadar gevşeme ihtimali bulunuyor. Yukarı yönelişlerin satışlarla karşılanması nedeniyle kısa vadede sat-al stratejisinin izlenmesini tavsiye ediyoruz.