kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
7 Mart 2009, Cumartesi
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Emlak Çocuk Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

Gökçek: Ankara'yı yeşil bir kent yaptık

Giriş Saati : 07.03.2009 13:26
Güncelleme : 07.03.2009 17:07
Yeni Haber
Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek, Türkiye'nin doğusuyla, batısıyla, güneydoğusuyla kardeş olduğunu, Türk ve Kürt'ün etle tırnak gibi olduğunu belirterek, "Kim kalkıp bunlar arasında bir ayırım yapıyorsa o vatan hainidir" dedi.

Doğu ve Güneydoğu Anadolu Platformu Derneklerinin Kocatepe Kültür Merkezi'nde ortaklaşa düzenlediği gecede konuşan Gökçek, 15 yıl önce bir bozkır olarak devraldıkları Ankara'yı bugün Avrupa'nın gelişmiş kentleriyle her yönüyle yarışacak bir şehir haline getirdiklerini belirtti. Başkan Gökçek, "15 yıl önce Ankara'da kişi başına 2 metrekare yeşil alan vardı. Türkiye'nin en bozkır şehriydi ama bugün Türkiye kentleri içinde yeşil alanda bir numara oldu. Kişi başına 17 metrekareye çıkardık ve Türkiye'nin şehir içi en yeşil kenti oldu." dedi.

Göreve geldiklerinde trafiğin keşmekeş olduğunu söyleyen Melih Gökçek, 104 tane alt üst geçit yaparak trafik sorununu önemli ölçüde rahatlattıklarını ifade etti. Ankara'nın havasının eskiden kirli olduğunu belirten Başkan Gökçek, hava kirliliğinden dolayı dallardan kuşların döküldüğünü, hasta ve yaşlıların maskeyle dolaşmak zorunda kaldığını hatırlatarak, "Biz geldik 154 bin aboneyi aldık, şu anda 1 milyon 150 bin doğalgaz abonesi oldu. Ankara nereden nereye geldi." diye konuştu.

Yağmur yağmadığı için son yıllarda Ankara'da su sıkıntısı yaşandığını anlatan Melih Gökçek, o sıkıntılı dönemde yaptıkları atak ile DSİ'nin 10 yılda tek hat olarak getirmeyi planladığı Kızılırmak hattını bir senede 3 hat olarak kente ulaştırdıklarını ifade etti. Kentin altyapısını ve üst yapısını büyük oranda yenlilediklerini anlatan Melih Gökçek sözlerini şöyle sürdürdü:

"Kavşakkaya Barajı'nı 16 ayda 45 milyon dolar para harcayarak bitirdik. Barajımızın büyüklüğü 90 milyon metreküp. CHP'li eski Belediye Başkanı şu anda da Kocaeli belediye Başkan adayı Sefa Sirmen bey bizim belediye olarak yapmış olduğumuz barajın yarısı büyüklüğünde 50 milyon metreküplük barajı 4,5 milyar dolara yaptı. Bu iki anlayış arasındaki farkın karşılaştırılmasının en güzel örneğidir."

Ankara'nın bütün girişlerinin 2 geliş 2 gidiş 4 şeritten, 8 şeritli bulvarlara dönüştüğünü anlatan Melih Gökçek, Ankara'nın ışıl ışıl bir kent olduğunu kaydetti. Ankara'ya dev rekreasyon alanları kazandırdıklarını hatırlatan Melih Gökçek, Gençlik Parkı ve 50. Yıl Parkı'ndaki çalışmaların devam ettiğini belirtti. Sosyal faaliyetlere de önem verdiklerini anlatan Melih Gökçek, "Çocuklara, gençlere, hanımlara, yaşlılara ve engelli kardeşlerimize toplam 164 tane proje uyguladık. Kentimizin içerisinde aç açık bırakmadık iş sahibi olmayanlara iş sahibi yapabilmek için uğraştık ve bunu başardık" diye kaydetti. Kentsel Dönüşüm Projelerinin de önemine değinen Melih Gökçek Esenboğa girişindeki yükselen binaların Ankara'nın kalitesine kalite kattığını söyledi.

ANADOLUYA YAPILAN YARDIMLAR

Ankara Büyükşehir Belediyesi'nin sadece Ankara içindeki ihtiyaç sahiplerine değil Anadolu'nun her yerindeki ihtiyaç sahiplerine gittiğini belirten Başkan Gökçek şunları söyledi:

"Bakınız Ankara Büyükşehir Belediyesi olarak sadece Ankara içerisindeki ihtiyaç sahibi olanlara değil Anadolu'nun neresinde bir felaket varsa ilk koşan Belediye Ankara Büyükşehir Belediyesi oldu. Bolu'da deprem oldu oraya koştuk. Sakarya'da deprem oldu oraya koştuk. Gerede'de deprem oldu oraya koştuk. Düzce, Yalova her yere koştuk. Ve hatırlar mısınız 1,5 sene önce Batman, Diyarbakır, Urfa ve Şırnak'ta sel felaketi oldu. Hemen ilk koşan belediye yine bizim belediyemiz oldu. Tamı tamına hiç mübalağa etmiyorum rakamda 4 trilyon liralık belediye bütçesinden yardım yaptık. Gıdalarını götürdük, yataklarını götürdük, çarşaflarını götürdük, battaniyelerini götürdük. Çocuklarımıza kıyafet götürdük. Ondan önce hatırlayın bir felakette Bingöl'de olmuştu. Deprem olmuştu ve çocuklarımız bir okulun altında kalıp rahmetli olmuşlardı. İşte o okulu yeniden biz inşa ettik ve Bingöl'de deprem olduğunda tam 4 ay boyunca Bingöllü Halk Ekmek Fabrikası'nın seyyar fırınıyla ve devamlı olarak günde 15 bin civarında ekmek ürettik bedava olarak dağıttık."

'HEPİMİZ KARDEŞİZ'

Türkiye'nin Doğusuyla- Batısıyla, Güneydoğusuyla kardeş olduğunu söyleyen Melih Gökçek, sözlerini şöyle tamamladı: "Lazıyla çerkeziyle, Türkü ile Kürdü ile etle tırnak gibiyizdir. Bakın bu ülkenin içersisinde bizi birbirimize düşürmek isteyenler çok. 'Kürt'tür, Alevi, Çerkez şu bu filan' diye bunların hepsini bir kenara bırakın tekrar ediyorum Türk'le Kürt etle tırnak gibidir. Kim kalkıp bunlar arasında bir ayırım yapıyorsa o vatan hainidir."

Etkinlikte Melih Gökçek'e Elazığ yöresi şapkası ve kuşağı giydirildi. Gökçek'e Van yöresinden kilim, Urfa yöresinden mırra takımı ve Erzurum Oltu tespihi de armağan edildi. Gecede sanatçı Yaşar Turan yöresel türküler söylerken, Folklor ekipleri de Doğu ve Güneydoğu yöresinden de çeşitli oyunlarla izleyicilere keyifli bir gece yaşattı.

(CİHAN)