kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
7 Mart 2009, Cumartesi
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Emlak Çocuk Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

'Otokrat değilim sabırsız olabilirim'

(ANKA)
07.03.2009
The Economist, Erdoğan için "Özal'dan sonra en popüler ve karizmatik lider" nitelemesi yaparken, CHP için, "Laik muhalefet çaresiz " yorumu yaptı..
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan The Economist dergisi ile yaptığı söyleşide "otokrat" olduğu eleştirilerini reddederken, "Bazen sabırsız olabilirim" diye konuştu. Erdoğan için "Özal'dan sonra en popüler ve karizmatik lider" nitelemesini yapan dergi, buzdolabı ve çamaşır makinelerinin dağıtıldığına dikkat çektikten sonra "Bu hovardalık IMF'yi kızdırdı" dedi.

'CHP ÇARESİZ'
Anketlerin çoğunun AKP'nin bir kez daha rakiplerini yeneceğini gösterdiğini kaydeden dergi "Laik muhalefet o kadar çaresiz ki artık şeriat veya Kürt ayrılıkçılığı tehlikesinden söz etmiyor" görüşünü dile getirdi. Muhalefetin "başörtülü adayları" öne sürmesi veya nevruz bayramının resmi tatil olması çağrısının seçmenler üzerinde pek bir etkisi olmasının veya Erdoğan'ın politikalarını etkilemesinin beklenmediğini savunan dergi, Erdoğan'ı eleştirenlerin, 2007 seçimlerinde büyük bir destek ile yeniden seçilmesinden bu yana Başbakan'ı "giderek artan bir biçimde otokrat" davranmakla suçladığına dikkat çekti. Erdoğan'ı eleştirenlerin "otokrat eğilimlerin yeni bir örneği" olarak Aydın Doğan ile tartışmasını gösterdiklerini belirtirken Doğan Yayın Grubu'na getirilen 500 milyon dolarlık cezaya işaret eden dergi, söyle devam etti: "Sıradan Türkler arasında ise, Sayın Erdoğan, vizyon sahibi eski Başbakan ve Cumhurbaşkanı Turgut Özal'dan sonra en popüler ve en karizmatik lider olmayı sürdürüyor. Sayın Erdoğan'ın popülaritesi, düşmanlarını, özellikle, sık sık hükümetini devirmeye çalışan ülkenin şahin generallerini, geri adım atmaya zorladı bile. Hükümet, yoksullara kömür ve okul kitapları ve seçim yaklaşırken buzdolabı ve çamaşır makineleri bile dağıtıyor. Bu hovardalık, IMF'yi kızdırdı." Erdoğan ile yaptığı mülakatın bazı bölümlerine de yer veren dergi, değerlendirmesine şöyle devam ett: "Sayın Erdoğan'ın kendisinden o kadar emin olması sürpriz değil. Birçoğu, büyük bir seçim zaferinin başını daha da döndürmesinden endişe duyuyor. Ancak, bütün bu seçim öncesi tavrına rağmen, bir imaj sorununun olduğunu kavramış gibi görülüyor. Yeni ve canayakın bir sözcüyü işe aldı ve ilk defa yabancı gazetecilere kur yapıyor. Bu muhabir ile yapılan mülakat sırasında gülücükler (ve kuru meyve) dağıttı ve bir otokrat olmadığında ısrar etti. Tek kabul edebileceği 'Bazen sabırsız olabilirim' oldu." İngiliz dergi, Egemen Bağış'ın Devlet Bakanı ve Başmüzakereci olarak atanmasının Erdoğan'ın AB konusunda yeni bir çaba gösterebileceğini düşündürdüğünü belirtirken ancak Erdoğan'ın "gerçekten ciddi" ise, Türkiye'nin anayasasının yeniden yazılması konusunda ikinci bir girişimde bulunması gerektiğini savundu. Dergi, "Erdoğan bu defa, sadece dindarlar değil tüm Türkler'in isteklerini karşılayacak bir anayasa hazırlamak amacıyla muhalefetle çalışmalı" dedi.