kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
4 Mart 2009, Çarşamba
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Emlak Çocuk Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

İran'a desteği çek füzeleri kaldıralım

04.03.2009
ABD Başkanı Barack Obama, Rus lider Medvedev'e gizli bir mektup gönderdi ve İran'ın engellenmesi durumunda füze kalkanı projesine gerek kalmayacağını söyledi..
İran'la yaşanan nükleer krizin diplomasi yoluyla aşılacağı yönünde işaretler veren ABD Başkanı Barack Obama, Rus meslektaşı Medmedev'e gizli bir mektup göndererek İran'ın nükleer programından vazgeçmesi için Kremlin'in devreye girmesini istedi. Bunun karşılığında ABD'nin Çek Cumhuriyeti ve Polonya'ya kurduğu ve Rusya'nın tepkisini çeken füze kalkanı projesinden vazgeçilebileceğini ima etti.

MEKTUP DOĞRULANDI
New York Times gazetesine göre 3 hafta önce bir elçi aracılığıyla Rusya Devlet Başkanı Dimitri Medvedev'e mektup gönderen Obama "İran yönetimini nükleer başlıklı ve balistik uzun menzilli füze üretme çabalarından caydırırsanız bizim de Doğu Avrupa'da füzesavara ihtiyacımız kalmaz" dedi. Obama yönetiminden ismi açıklanmayan bir yetkiliyse Başkan'ın Medvedev'e bir mektup gönderdiğini doğruladı. Ancak "Bir çok meselenin ele alındığı mektubun tek konusu İran değildi" dedi. Üst düzey yetkili ABD'nin Polonya ve Çek Cumhuriyeti'yle birlikte çalışmaya devam ettiğini de ekledi.

CENEVRE'DE ZİRVE
Rusya lideri Medvedev ise, dün yaptığı açıklamada, "Yeni ABD yönetiminden olumlu mesajlar alıyoruz. Bu konuda müzakereye açığız" dedi. Bu arada, Obama ve Medvedev'in Londra'da 2 Nisan'daki G-20 Zirvesi'nde buluşması bekleniyor. Kremlin'in ABD'ye mektupla ilgili bir yanıt vermediği belirtiliyor. Kommersant gazetesi ise cevabın G-20 toplantısındaki görüşmede verileceğini iddia etti. Öte yandan Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, cuma günü ABD'li meslektaşı Hillary Clinton ile Cenevre'de bir araya gelmeden önce ABD'ye tavsiyelerde bulundu. Rus haber ajansları Lavrov'un Washington'un Tahran'la görüşmesinin İran'ın nükleer programı konusundaki uluslararası sorunun çözümüne yardımcı olacağını söylediğini bildirdi.