kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
4 Mart 2009, Çarşamba
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Emlak Çocuk Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

Akman'ın soruşturulmasına vize

Giriş Saati : 04.03.2009 18:05
Yeni Haber
RTÜK Başkanı Zaid Akman ile 7 RTÜK Üyesi ve 5 bürokratı için Başbakan Erdoğan'ın soruşturma izni vermemesi üzerine, yapılan itirazı inceleyen Danıştay 1. Dairesi, Başbakan Erdoğan'ın, "soruşturma izni verilmemesi"ne ilişkin kararını kaldırdı. RTÜK eski Daire Başkanı Cengiz Özdiker'in, RTÜK Başkanı Akman ile 7 RTÜK Üyesi ve 5 bürokratı için açtığı dava Başbakan'ın engeline takılmıştı.

RTÜK Başkanı Zahid Akman ile RTÜK üyeleri hakkında soruşturma yapılabilmesinin yolu açıldı. Danıştay 1. Dairesi, RTÜK Başkanı Zahit Akman ile 7 üye ve 5 bürokrat hakkında, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın, "soruşturma izni vermemesi" kararını kaldırdı. Daire, bu kişiler hakkındaki dosyayı Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı'na gönderdi.

Görevden alınmasının ardından göreve iade davası açan RTÜK eski Daire Başkanı Cengiz Özdiker, açtığı davalardaki yargı kararlarının uygulanmadığı gerekçesiyle Başkan Zahid Akman, Başkanvekili Vahap Darendeli, üyeler Davut Dursun, İlhan Yerlikaya, Taha Yücel, Paşa Yaşar, Arif Merdol ve Mehmet Dadak ile bürokratlar Şeref Ataklı, Özger Sezen, Mehmet Nuri Erikel, Lütfettin Mesutgil, Ahmet Batun hakkında şikayette bulundu.

Şikayet üzerine Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı ve Sincan 1. Ağır Ceza Mahkemesi, bu kişilerin Türk Ceza Kanunu maddelerine göre yargılanmasına karar verdi. Ancak RTÜK Kanununda yapılan ve 10 Temmuz 2008'de yürürlüğe giren değişiklik ile üst kurul başkanı ve üyeleri hakkında soruşturma izni Başbakana verildi. Bu nedenle hüküm aşamasındaki yargılamanın durdurulmasına karar verilerek dosya önce Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı'na, buradan da Başbakanlık'a gönderildi.

Başbakan Erdoğan'ın bu kişiler hakkında soruşturma izni vermemesi üzerine karara itiraz edildi ve itiraz sonucunda dosyayı inceleyen Danıştay 1. Dairesi, Başbakan Erdoğan'ın, 10 Kasım 2008 tarihli "soruşturma izni verilmemesi"ne ilişkin kararını kaldırdı.

Dairenin kararında, idari yargı yerlerince verilen yürütmenin durdurulması ve iptali istenen işlemin tesisinden önceki hukuki durumun aynen ihya edilmesi gerektiği yolundaki idare hukuku ilkesi gereğince, yargı kararlarına uygun işlem tesis edilmesi gerektiği vurgulandı. Ancak açılan dördüncü davada verilen yürütmenin durdurulması kararını müteakip, gecikmeli olarak kararın uygulanabildiği ifade edilen kararda, "Bu nedenle ilgililere isnat edilen eylemin, haklarında soruşturma yapılmasını gerektirecek nitelikte bulunduğu anlaşıldığından, itirazların kabulüyle, Başbakan'ın 10 Kasım 2008 günlü soruşturma izni verilmemesine ilişkin kararının kaldırılmasına, dosyanın Ankara Cumhuriyet Başsavcılığına gönderilmesine oyçokluğuyla karar verildi" denildi. Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, soruşturma sonucunda dava açabileceği gibi, takipsizlik kararı da verebilecek.

(ANKA)
Haberin fotoğrafları