kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
3 Mart 2009, Salı
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Emlak Çocuk Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

Gazze'ye hayat öpücüğü

03.03.2009
Dünya liderleri, 22 günlük İsrail operasyonunda yerle bir olan Gazze'ye yardım için ellerini cebine attı. Toplam 4.5 milyar dolar toplanan zirvede, Türkiye'nin yaptığı yardım 200 milyon dolara ulaştı. Konferansta Türkiye'yi Dışişleri Bakanı Babacan temsil etti..
İsrail 22 gün boyunca hava ve karadan ağır bombardıman uyguladı. 1300'den fazla Filistinli hayatını kaybetti. 14 bin ev, 219 işletme, 240 okul ya tamamen yıkıldı ya da ağır hasara uğradı. Enkaza dönen Gazze'yi yeniden ayağa kaldırabilmek için Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas, 2.8 milyar dolara ihtiyaçları olduğunu açıkladı. Bu yardım çığlığına yanıt veren liderler, dün Mısır'da toplandı. Şarm El Şeyh kentinde düzenlenen zirveye 87 ülke katıldı. Ve Filistin halkına gönderilmek üzere vaat edilen miktar toplam 4.481 milyar dolar oldu.

REKOR BAĞIŞ GELDİ
Bağımsız Filistin'in kurulmasına destek vermek amacıyla 2007 yılında Paris'te yapılan bağışçı ülkeler toplantısında 150 milyon dolar taahhütte bulunan Türkiye, 43 milyon dolarlık nakit yardımın yanı sıra 50 milyon dolar daha taahhütte bulundu. Böylece Türkiye'nin proje bazında Filistin'e yapacağı yardım miktarı 200 milyon dolara ulaştı. Kızılay geçen süre içinde bölgeye 79 TIR gönderdi. Avrupa Komisyonu 554, Amerika 900, Katar 250, Japonya ve Kuveyt 200'er milyon dolar ve Suudi Arabistan 1 milyar dolar bağışlayacaklarını ilan etti.

'BARIŞ ADIMI ATIN'
Türkiye'nin, Dışişleri Bakanı Ali Babacan tarafından temsil edildiği zirvenin açılış konuşmasını ev sahibi Mısır'ın Devlet Başkanı Hüsnü Mübarek yaptı. Mübarek, "Ortadoğu'daki krizin patlama noktasına hiç olmadığı kadar yaklaştığı" uyarısında bulundu. Yeni Amerika yönetimine de seslenen Mübarek, "Ortadoğu Dörtlüsü'nün barış yönünde adım atması gerektiğini" söyledi. Yeni kurulacak İsrail hükümetine de Arap barış girişimine olumlu yanıt vermesi çağrısında bulundu. Filistin'de toplanan yardımları dağıtacak iyi işler bir mekanizma kurulması gerektiğinin de altını çizdi. Filistin Devlet Başkanı Abbas da "Filistinlilerin anlaşmak ve uzlaşmaktan başka seçeneği yok. Siyasi çözüm olmazsa, inşa çabalarımız tehlikeye girer" dedi.