kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
3 Mart 2009, Salı
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Emlak Çocuk Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

AB'yi eleştirdi bizi destekledi

ANKA
03.03.2009
Verheugen, AB ülkelerini, Türkiye'ye olumsuz mesajlar vermekle eleştirdi, "Türkiye'de reform isteğinin azalması beni şaşırtmıyor" dedi..
AB Komisyonu Başkan Yardımcısı Günter Verheugen, AB'yi yıllardır Türkiye'ye çelişkili ve olumsuz mesajlar vermekle suçladı. Verheugen, Finlandiya ile Sicilya'daki iki yer arasında kültürel mesafeyi örnek vererek "İstanbul-Köln arasında kültürel mesafeden açıkça daha fazladır" dedi. Avrupa Birliği Komisyonu Başkan Yardımcısı Günter Verheugen, AB ülkelerinin Türkiye'ye olumsuz sinyal vermelerini sert bir dille eleştirerek, "Türkiye'de reform isteğinin azalması beni şaşırtmıyor" diye konuştu.

'PERSPEKTİF VERİLMELİ'
Günter Verheugen, AB'nin yıllardır Türkiye'ye çelişkili mesajlar verdiğini, bunun da Türkler arasında 'AB'nin kendilerine karşı samimi olup olmadığı konusunda' soru işaretleri yarattığını kaydetti. Deutsche Welle'e göre, Verheugen, Brüksel'de yaptığı açıklamalarda, Türkiye'nin AB sürecine destek açıklarken, enerji ve güvenlik açısından Türkiye'nin AB için çok büyük önem taşıdığına işaret etti. Verheugen, Türkiye'nin Avrupa'nın tüm güneydoğu kanadının güvenliğini sağladığına da dikkat çekti. AB Komisyonu Başkan Yardımcısı Verheugen, siyasi olarak yapılan en büyük hatanın, AB'nin Türkiye'ye, açık, güvenilir ve tutarlı bir çizgi sunamaması olduğunu söyledi. Türkiye'ye net bir perspektif verilmesi gerektiğini vurgulayan Verheugen, Ankara'ya "AB'ye üye olup olamayacağınız size bağlı. Koşulları yerine getirdiğinizde, kayıtsız şartsız, biz buna hazırız" mesajının iletilmesini istedi. Türkiye'nin AB sürecinin kritik dönemlerinde, 1999-2004 arasında AB Komisyonu'nun genişlemeden sorumlu üyesi olarak görev yapan Verheugen, Türkiye'ye üyelik yolunda kolaylıklar yapılmasının ya da ek koşullar getirilmesinin söz konusu olmadığını belirtti. Verheugen, AB üyelik sürecinin Türkiye'de büyük bir siyasi ve toplumsal dönüşüm getirdiğini, toplumun büyük bir bölümünde değer değişimini sağladığını kaydetti. Kültürel farklar konusunda ilginç bir örnek de veren Verheugen, "Finlandiya'nın ortalarındaki bir üniversite kenti ile Sicilya'nın ücra bir köşesinde dağ köyü arasındaki kültürel mesafe, İstanbul ile Köln arasındaki kültürel mesafeden açıkça daha fazladır" şeklinde konuştu.