kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
28 Şubat 2009, Cumartesi
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Emlak Çocuk Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

Baykal'dan Erdoğan'a ağır eleştiri

Giriş Saati : 28.02.2009 17:17
Yeni Haber
CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, Sinop mitinginde yaptığı konuşmada, "Sayın Başbakan bana, '40 fırın ekmek yese iktidar olamaz' demiş. Sen Başbakan olmuşsun ama adam olamamışsın. Asıl sen 40 fırın ekmek yesen adam olamazsın" dedi.

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkanı Deniz Baykal, partisi tarafından düzenlenen Sinop mitinginde vatandaşlara hitap etti. Ankara'dan kalkan uçakla saat 14.00'te Sinop'a gelen CHP Lideri Baykal'ı CHP Sinop milletvekili Engin Altay, CHP Sinop Belediye Başkan Adayı Baki Ergül, Sinop Belediye Başkanı Zeki Yılmazer ile çok sayıda partili karşıladı. Daha sonra Uğur Mumcu Meydanı'nda Sinoplulara hitap eden Baykal, hükümete ve Başbakan'a yüklendi.

Türkiye'nin AK Parti hükümetiyle birlikte son 7 yılda çıkmaza girdiği savunan CHP Lideri Baykal, seçimin aslında vatandaşın sorunlarını çözmek için bir araç olduğunu söyledi. Baykal, "Ne olacak bu işsizlik, ne olacak bu yolsuzluklar, ne olacak emeklinin hali demek için buradayız. Beni seçimden çok işte bunlar ilgilendiriyor. Seçim bahane. Seçim milletin sorunlarının, dertlerini çözülmesinin bir aracı. Milletin ekonomisinin düzelmesinin, çiftçinin halinin düzelmesinin bir aracı" dedi.

AK Parti hükümeti ile ülkenin borcunun 500 milyar dolara çıktığını kaydeden Deniz Baykal, "Bunlar iş başına geldiği zaman Türkiye'nin borcu 220 milyar dolardı. Bu borç, Türkiye'nin 80 yıllık borcuydu. Bunlar iş başına geldi, 7 yılda bu borç bir kattan fazla oldu. Bugün Türkiye'nin borcu 500 milyar dolar. Elde avuçta ne varsa, geçmiş dönemde yapılan eserler, fabrikalar, tesisler, santraller, petro-kimya tesisleri, demir-çelik tesisleri satılmış. Buradan da büyük para kazanılmış. 80 yıldaki birikimden daha fazlası bunların eline geçmiş. Sonuçta eğer Sinop'ta benim çifti kardeşim elde avuçtakini elden çıkartıp düşünüyorsa, esnaf kara kara düşünüyorsa, gençler girecek iş bulamıyorsa, bunun sebebini sormak gerekir. Bu kadar para, bu kadar zenginlik, bu kadar imkan Türkiye'nin elinden geçiyor ama vatandaşın hayatına yansıyan ve onu mutlu eden bir sonuç yok. Bu doğal mı sevgili vatandaşlarım? Bunun sebebini bulmak lazım" diye konuştu.

İşsizliğin sürekli arttığını ve tehlike sinyalleri verdiğini belirten Deniz Baykal, 1 yılda işsiz kalan kişi sayısının 645 bin olduğunu kaydetti. Baykal, "İşsizlikten insanlar kırılıyor insanlar. Artık toplu intiharlar başladı. Bakın, 1 yılda kasım ayı itibarıyla işten ayrılan vatandaşımızın sayısı 645 bin. Bu resmi rakamlar. Aslında bu sayı daha fazla. İşsiz olmakla işinden çıkartılmayı birbirinden ayırmak lazım. Birden bire insanın işinden gücünden olması apayrı bir şey. O büyük bir şoktur. Bu acı ve
büyük bir olay. Türkiye'nin meselesi bu. Biz Başbakan'a bunu anlatmaya çalışıyoruz" açıklamasını yaptı.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ı sert bir dille eleştiren CHP Lideri Baykal, Başbakan Erdoğan'a "külhanbeyi" ve "maganda" yakıştırması yaptı. Baykal, "Başbakan'ın milletten sıkıntısı var. Sen görevini yap. Senin görevin bu sıkıntılar karşısında bir tedbir paketi hazırlamak. CHP ile uğraşıyorsun. Sen git işine bak. Bana, '40 fırın ekmek yesen de iktidara gelemezsin' diyor. Bu üslup Türkiye Cumhuriyeti Başbakanı'nın kullanacağı bir üslup değil. Biz böyle başbakanlara alışık değiliz. Biz ne söylediğini
bilmeye alışığız. Bu üslup maganda üslubu. Bu külhanbeyi ve maganda üslubu. Bu sözler kendisine yakışıyor ama Türkiye Cumhuriyeti Başbakanı'na yakışmıyor. Sen Başbakan olmuşsun ama adam olamamışsın. Bana öyle geliyor ki 40 fırın ekmek yesen de adam olamazsın. Bugün bir şey söylüyorsun, yarın başka bir şey. Aynadan okuduğunda bir şey yok da aynadan okumayınca işler karışıyor" diye konuştu.

Başbakan Erdoğan'ın bir konuşmasında sarf ettiği, 'Her kuşun başı kavurma olmaz' sözünü esprili bir şekilde eleştiren CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, "Sayın Başbakan, 'Her kuşun başından kavurma olmaz' demiş. Kuşla baş laflarını çok fazla ağzına almasın. Her kuşun eti yenmez unutmasın. Kuş ve baş lafları onun ağzına yakışmıyor. İnsanın aklına o başın içinde ne var, kuşun nesi var sorusu geliyor. O nedenle Başbakan o konuları bıraksın. Bildiği konuları konuşsun" ifadelerini kullandı.

Deniz Baykal, daha sonra CHP Sinop Belediye Başkan Adayı Baki Ergül ile ilçelerdeki belediye başkan adaylarını tanıttı.

(İHA)