kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
27 Şubat 2009, Cuma
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Emlak Çocuk Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat
BDDK Başkanı Tevfik Bilgin

Gizli hesaplarda 60 milyar $ var

27.02.2009
BDDK Başkanı Bilgin, gizli hesaplarıyla ünlü Avrupa ülkesinde Türklerin 60 milyar doları bulunduğuna inandığını söyledi ve bu hesap sahiplerini Varlık Barışı'ndan yararlanmaya çağırdı Bilgin, Türk bankalarından kredi alamayan, kredibilitesi düşmüş kişilerin dış borçlarını başarıyla yenileyebilmesinin bu sonuca ulaşmada kendisine ipucu verdiğini vurguladı ..
Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) Başkanı Tevfik Bilgin, Türk vatandaşlarının gizli hesaplarıyla ünlü bir Avrupa ülkesinde 60 milyar doları olduğunu söyledi. İsim vermeyen ancak İsviçre'yi kastettiği bildirilen Bilgin, "Sadece bir Avrupa ülkesinde ve sadece bir bankada 60 milyar dolar olduğuna inanıyorum" dedi. Active Academy tarafından düzenlenen 3. Risk Yönetimi Zirvesi'nde konuşan Bilgin, dünyadaki yeni finansal mimaride şeffaflık sağlanırsa ketumiyetiyle ünlü bazı Kuzey Avrupa ülkelerindeki bankalardaki X, Y, Z, A, B, C veya çeşitli kodlarla hesap numaralarında milyarlarca dolar bulunan vatandaşların halini merak ettiğini bildirdi.

'BAZILARI KÂBUS GÖREBİLİR'
Bilgin, "Türk bankalarından kredi alamayan, kredibilitesi düşmüş durumda olan kişilerin veya bazı kişilerin yurtdışı borçlarını başarıyla yenileyebilmesi de bu sonuçlara ulaşmamızda bize ipucu, yol göstermekte. Sanırım yeni dünya finansal mimarisi eğer kontrol istediğimiz ölçüde olursa, bu gibi hesabı olanlar için bir anlamda kâbus olabilecektir" diye konuştu. Ülkenin değerlerinin yurtdışına taşınmasının kabul edilemeyeceğini vurgulayan Tevfik Bilgin, "Varlık Barışı'ndaki imkânı hâlâ kullanmamaları da affedilemez. Bu arada, bu vatandaşlarımıza bu yurtdışı bankaların sağlıklılıklarını da sorgulamalarını tavsiye etmekteyim" ifadesini kullandı.

'TESTİ YILLARDIR YAPIYORUZ'
Tevfik Bilgin, bankacılık sistemiyle ilgili BDDK ve Merkez Bankası'nın testler gerçekleştirdiğini vurgulayarak, şöyle devam etti: "Biz bu testleri yıllardır yapıyoruz. ABD'de stres testi yapılacağına dair gazetelerdeki haberler sonrası tüm dünya strese girdi. Analizlerimiz, sisteme şok verdiğimizde, belli parametrelerde, Türk bankacılık sisteminin nispeten dayanıklılığının gayet iyi durumda olduğunu göstermektedir. Krize iç kulvardan koşarak başladığımızı söylemek istiyorum. Bir avantajımız var. Hâlâ bu avantajı koruyoruz. "

Bankacıları korkutan 4 büyük risk

* Amerika deflasyon mu, enflasyon mu yaşayacak ?

* Amerikan Hazine kâğıtları çevrilebilecek mi?

* Banka kamulaştırmalarının maliyeti ne olacak?

* Küresel resesyon daha ne kadar sürecek?