kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
27 Şubat 2009, Cuma
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Emlak Çocuk Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

"Kriz henüz zirve yapmadı"

AA
Giriş Saati : 27.02.2009 15:06
Güncelleme : 27.02.2009 18:44
Yeni Haber
Rusya'nın gündemini NATO'nun genişlemesi, doğu Avrupa'ya yerleştirilmesi planlanan füze savunma sistemleri ya da Kafkaslarda yaşanan savaş ve sonrası gelişmelerden çok ekonomi oluşturuyor. Küresel mali krizi derinlemesine hisseden Rusya yönetimi çözüm önerileri için yoğun mesai harcıyor.

Moskova dışında bulunan Novo Ogareva devlet rezidansında iktidar partisi Birleşik Rusya yöneticileri ile bir araya gelen Rusya Başbakanı Vladimir Putin, ekonomik gidişatın kontrol altında olduğunu söyledi. Ancak Rusya başbakanı krizin henüz zirve yapmadığı, krizin dalga boyunun geniş olduğu, önümüzdeki dönemin zor olacağı uyarısında da bulundu.

Yaşanan sürecin kolay olmadığını kaydeden Putin, "Durum basit değil. Bu yıl zor olacak. Ancak bir kaza yapmadık. Durum kontrol altında ve bunu korumaya çalışıyoruz." dedi. Para ve kaynakların çok olduğu dönemde bunun dağıtımının kolay olduğunu, ancak kriz dönemlerinde kontrolü sağlamanın zorluğuna değinen Putin, "Tüm ülke yönetimi adına çok büyük bir sorumluluk gerektiriyor. Vatandaşlarımız, iş dünyası ve herkes bunu bekliyor." değerlendirmesinde bulundu.

RUBLEDE DEVALÜASYON SÜRECİ BAŞARILI İŞLİYOR

Rusya başbakanı ekonomik dengeler açısından rublede devalüasyonun gerekli olduğunu, ancak bunun bir şok uygulama yerine aşamalı olarak yapıldığını ve çok doğru bir yol izlendiğini söyledi. Putin şu ifadelere yer verdi: "1998 yılını değerlendirirsek keskin bir devalüasyon, keskin bir enflasyona dönüşmüştü. Vatandaşlar birikimlerini bir çırpıda kaybetti. Sosyal ve psikolojik açıdan bu durum kötü sonuçlara neden oluyor." Rusya başbakanı ekonomik krizin rublenin bölgesel kur olması ile ilgili hedefleri bir miktar geciktirdiğini, ancak bu hedeften vazgeçmediklerini söyledi.

KRİZ HENÜZ ZİRVE YAPMADI

Küresel mali krizin henüz en üst seviyeye ulaşmadığı uyarısı yapan Putin, "Küresel ekonomideki gelişmelerden iyi ya da kötü doğrudan etkileniyoruz. Ona bağımlıyız. Kriz henüz sonuçlanmadı ve zirve yapmadı." dedi. Rusya bütçesinin yeniden gözden geçirilmesi ile ilgili herkesten Mart ayında sorumluluk almasını isteyen Putin, genel olarak harcamalarda bir kısıtlama planlamadıklarını söyledi. Putin görüşmede şu konulara da değindi:

- 2009 ulusal projelerin uygulamasının öne çıkarıldığı dönem olacak,

- Rusya parlamentosu alt kanadı Duma bahar aylarında kriz karşıtı bir paket hazırlıyor,

- Hükümet küçük ve orta ölçekli işletmeler için bir yıl kira bedellerinin ödenmemesi gibi farklı destek projeleri geliştiriyor.