kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
22 Şubat 2009, Pazar
Sabah
 
Haberler Spor Günaydın Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Emlak Çocuk Yazarlar Çizerler
Günaydın Cuma Cumartesi Pazar Emlak Buzz
 
24 Saat
24 Saat
Dünyanın bir numarası Veselin Topalov, Adaylar Maçı’nda daha ilk oyundan rakibi Gata Kamsky’yi baskı altına aldı.

Sofya'da 'Zaman Sıkışması'

20.02.2009
Topalov-Kamsky adaylar maçı, geçen salı başladı ve Topalov daha ikinci oyunda skor kazanarak üstünlüğü ele geçirdi. Oyunlar da aynen tam otoritelerin beklediği gibi geçti. Dünya sıralamasının zirvesindeki Topalov, ilk oyunda beyaz taşlarla oynamanın da etkisiyle 'kırmızı görmüş boğa gibi' oynadı ve bize "Satrançta da pres olurmuş," dedirtti. Kamsky, Bulgar büyükustaya son zamanlarda pek de işlemeyen Grünfeld Savunması'nı seçerek ona cesurca meydan okudu. Satranç dünyasının büyük çoğunluğu tahtadaki açılış tercihini görünce herhalde Topalov'un kazanacağını düşündü.
Kamsky soğukkanlı savunmasıyla rakibine kazanç şansı tanımadı ve satranç dünyasının çoğunluğunu şaşırtarak oyunu berabere bitirdi. Ne kadar iyi bir savunmacı ve çelik gibi sinirleri olduğunu bir kez daha gösterdi.
Savunma için çelik gibi sinirler gerekir; çünkü her oyunda ve sporda olduğu gibi satrançta da savunma hücumdan daha zordur. Bununla birlikte Amerikalı büyükusta, ikinci oyunda arkasını getiremedi.
Topalov, İspanyol açılışında en üst seviyede seyrek oynanan bir devam yolunu seçip rakibini şaşırttı.
Açılışta gafil avlanan Kamsky, hücum edebilmek için piyon feda etti ve zamanı iyice azaldı. Topalov da hızlı oynamaya devam edip Kamsky'nin azalan zamanından yararlanarak onu sıkıştırmayı sürdürdü. Böylece, daha 17.
hamlede net bir kazanç fırsatı da yakaladı. Ama yine hızlı oynayınca fırsatı kaçırdı. Topalov'un bu hatası yine de sonucu değiştirmedi, Kamsky zaman sıkışmasındaki baskıya dayanamadı ve kaybetti.

YOĞUN BASKI ALTINDA...

Turnuva satrancını bilmeyenler 'zaman sıkışması'nın nasıl bir baskı yarattığını bilemezler. Zaman sıkışmasında olan taraf, hamleleri bir an önce oynamalıdır. Kısa sürede karar vermesi gerekir. O kadar yoğun bir baskı olur ki hamle sırası rakipteyken bile gerginlik devam eder. Hatta rakip düşünürken bile kendi zamanı azalıyormuş gibi gelir. Yoğunlaşmak iyice zorlaşır.
Dünyanın en iyi oyuncuları bile zaman sıkışmasında o dayanılmaz baskıyı yaşar, hatalar yapar.
Maça geri dönecek olursak...
İşler Topalov'un istediği gibi gidiyor ve üstünlüğü de yakaladı. Özellikle ilk oyunda zorlayan, saldıran taraf beklendiği gibi Topalov'du. Baskılı oyununu elit seviye için çok önemli olan açılış hazırlıkları ve sürprizleriyle harmanlayabildi. İlk oyunda açılışta yenilik yapan (bir konumda daha önce oynanmış hamleler yeniliktir), ikinci oyunda sürpriz bir açılış seçen Topalov, böylece neden favori olduğunu da gösterdi. Kalan maçlar ne getirir, Kamsky geri dönüş yapabilir, mi göreceğiz.