kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
22 Şubat 2009, Pazar
Sabah
 
Haberler Spor Günaydın Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Emlak Çocuk Yazarlar Çizerler
Günaydın Cuma Cumartesi Pazar Emlak Buzz
 
24 Saat
24 Saat

Haftanın sorusu

20.02.2009
Korsanım, gururluyum, vazgeçmem diyen var..
Her hafta bu köşede okurlarımızdan gelen teknoloji sorularından birini cevaplayacağız. Bu haftaki sorumuz İstanbul Maltepe'den okurumuz Cem Akyüz'den geliyor. Siz de sorularınızı tekno@sabah.com.tr adresine gönderebilirsiniz.
"Bu pazar televizyon karşısına geçip sabahlara kadar Oscar seyretmek istiyorum. Ancak filmlerin çoğu gösterime girmediğinden ben de internetten DivX formatında The Reader, Slumdog Millionaire, Milk gibi filmleri indirdim, çatır çatır hepsini izledim. Çok mutluyum ve herkese hava atıyorum. Dosyalar 700 MB civarında ve iki saatte geliyor. Bu durumda hâlâ nasıl internetten film indirmeye karşı çıkılıyor hiç anlamıyorum."

Sevgili Cem,
Mesajının sonundaki retorik soruya cevap vermeye gerek var mı bilemiyoruz ama galiba bu satırları kaleme alırken amacın bize hava atmak olmuş. DivX filmleri indirmenin etik olarak doğru mu yanlış olduğunu tartışmayacağız burada, hukuki olarak yasak olduğunu söylemeye ise gerek yok sanırız.
Ama bil ki hava atmaya gerek yok çünkü o filmleri sinemada seyredenlerden çok çok çok daha kötü kalitede, çok kötü bir sesle izledin ve bundan haberin yok! 700 MB küsur büyüklükteki korsan filmler o kadar sıkıştırılmış ki ne ses ne de görüntü dikkatli seyircilerin kabul edebileceği kalitede. Üstelik HD çağındayız ve millet Blu-ray filmler izleyerek veya klasik biçimde sinemaya giderek bir filmi bütün detayları, gölgeleri, kontrastı ve full renk skalasıyla izlerken sen her şeyin üniform biçimde basite indirgendiği bir algoritmaya hapsolmuşsun.
Ayrıca birkaç saat önce öğrendik ki U2'nun yeni albümü No Line on the Horizon da internete düşmüş, korsan kayıtlar ortalıkta dolaşıyormuş. Eğer bu albümü 'dinlermiş gibi yapmak' istersen gidip MP3'ünü çek ama albümü kaydedildiği gibi dinlemek istiyorsan CD'sini almak durumundasın. Çünkü hayatta gerçekten güzel şeylerin bir bedeli var aziz dostum.