kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
22 Şubat 2009, Pazar
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Emlak Çocuk Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

Bombay varoşları 'Slumdog Millionaire'i abartılı buldu

CİHAN
Giriş Saati : 22.02.2009 14:04
Güncelleme : 22.02.2009 20:45
Yeni Haber
Bombay gecekondularında çekilen ve bu varoşlarda büyümüş Hintli bir çocuğun hikayesini konu alan 'Slumdog Millionaire' filmi bu akşam ABD'de 10 dalda Oscar ödülü için yarışacak. Ancak Bombay kent nüfusunun yarısından fazlasını barındıran varoşlar, kendilerini anlatan bu filmden ve filmin dünya genelinde popüler olmasından habersiz yaşıyor. Filmi izleyen az bir kesim ise pek çok sahneyi 'abartılı' bulduğunu söylüyor.

İngiliz yönetmen Danny Boyle tarafından çekilen 'Slumdog Millionaire' (Milyoner Varoş Çocuğu) filminin konusu Bombay'ın Dharavi gecekondu semtinde geçiyor. Film, gecekonduda doğup büyümüş, katıldığı "Kim Milyoner Olmak İster" televizyon programı sonucunda hem sevgilisine hem de hayal edemeyeceği miktarda çok paraya kavuşan Jamal isimli gencin hikayesini konu alıyor.

Varoşlardaki yoksulluk ve iç karartıcı manzaraların bolca tekrarlandığı film yurtdışında büyük beğeni toplarken, Hindistan'da ise olumlu, olumsuz pek çok tepkiyle karşılandı. 'Umut kapısı' olarak görülen Bombay şehri, nüfusunun yüzde 60 gibi büyük bir kısmını gecekondularda barındırıyor. "Slum" olarak bilinen bu varoşlarda kalabalık, yoksulluk ve kirlilik göze çarpıyor. Dar sokakların iki tarafında tek odalı evler bulunuyor. Mutfak ve yatakların iç-içe olduğu tek odalı evlerin bazılarında televizyon, kimilerinde ise bilgisayara rastlamak mümkün. Bu evlerin çoğunda beş kişilik aileler barınıyor.

Gecekondular Bombay şehrinin her yerinde bulunuyor. Havalimanı çevresinde, şehrin merkezi semtlerinin hemen bitişiğinde veya doğru söylemek gerekirse boş kalmış büyük-küçük her arsa üzerinde inşa edilmişler.
Cihan Haber Ajansı olarak girdiğimiz bir gecekondu mahallesinde 25 bin kişinin yaşadığını öğreniyoruz. İnsanlar kameramızı görünce "bizim fakirlik ve yoksulluğumuz üzerinden rant yapıyorsunuz" şikayetinde bulunuyorlar. Girdiğimiz bir evde, yaklaşık bir saat süren sohbet ve çay faslından sonra bilgisayarda 'Slumdog Millionaire' filmini izliyoruz bu insanlarla. Filmin mutlu sonla bitmesini olumlu, ancak bazı sahneleri abartılı buluyorlar. Bir de filmin İngilizce isminde geçen "kopek" kelimesine itiraz ediyorlar.

Daha sonra bizi mahallenin kriket turnuvası maçını izlemeye davet ediyorlar. Maç sonrası gençlere filmi soruyoruz. Çok az bir kısmı filmi izlediğini söylüyor. Filmi beğendiğini söyleyenler olduğu gibi, ismini incitici bulanlar da var. Ama herkes filmin Oscar almasını arzu ediyor. Filmi kendi hikayeleri olarak görüyorlar. Ve gençler bir ağızdan filmle özdeşleşen şarkının ismini bağırıyorlar: Jai Ho! (Yaşasın!)

Gecekondu yerleşkeleri şehrin zengin mahalleleriyle yan-yana bulunuyor, ancak her birinin kendi dünyası var. Dharavi gecekondu yerleşkesi adeta New York'taki Harlem semtinin bir ikizi gibi duruyor. Şehir içinde ayrı bir şehir buluyorsunuz. Kokusuyla, insanıyla ve manzarasıyla farklı bir boyuta geçiyorsunuz adeta. Bombay varoşlarında hayat yoksulluğa rağmen olabildiğince renkli geçiyor. İnsanlar mutlu ve ümitli olduklarını söylüyorlar. Gecekondu semtleri bir endüstri merkezi gibi çalışıyor. Evlerin arasında küçük de olsa iş yerleriyle karşılaşıyorsunuz. Dharavi semtinin yıllık gelirinin 500 milyon dolar olduğu tahmin ediliyor.

Daha önce beş BAFTA ödülü kazanan Slumdog Millionaire filminin Oscar gecesinde de bu başarısını sürdürüp sürdüremeyeceği merakla bekleniyor.