kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
20 Şubat 2009, Cuma
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Emlak Çocuk Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

Dünyayı Citigroup vurdu

Giriş Saati : 20.02.2009 16:37
Güncelleme : 20.02.2009 17:53
Yeni Haber
Dünya piyasaları Bank of America (BOFA) ve Citigroup'un kamulaştırılacağına yönelik endişelerle sarsılıyor. ABD borsalarının açılışı öncesinde, kamulaştırma endişeleriyle vadeli işlemlerde Bank of America ve Citigroup'un hisseleri değer kaybetti. Bank of America hisseleri, seans öncesi işlemlerde yüzde 9.4, Citigroup ise yüzde 5.2 kayıptaydı.

Ancak bu hisselerin değer kaybı Wall Street'in açılmasıyla iyice arttı. Dow Jones Endeksi, yüne 2002 ekiminden bu yana görülen en düşük seviyeden başladı. Açılışta Citigroup hisseleri yüz de 11, BOFA hisseleri de yüzde 14 geriledi.

İMKB'DE YÜZDE 3.52 KAYIP

Global piyasaların etkisiyle İstanbul Menkul Kıymetler Borsasında (İMKB) işlem gören hisse senetleri de günlük bazda ortalama yüzde 3,52 oranında değer yitirdi.

İMKB Ulusal 100 Endeksi, ikinci seansta 216,80 puan düşerek 23.579,48 puandan kapandı.

Hisse senetlerinin ikinci seanstaki ortalama değer kaybı yüzde 0,91 oldu.
İlk seanstaki 643,63 puanlık düşüş dikkate alındığında, Borsa endeksi günün tamamında 860,43 puan geriledi.

Hisse senetleri günlük ortalama yüzde 3,52 düşüş gösterdi.

DOLAR 1.70'İN ÜZERİNDE

Merkez Bankası'nın beklentilerin üzerinde faiz indiriminin arından güne 1.70 liranın üzerinde başlayan dolar, TL karşısında iyice değerlendi. Yurtdışı piyasaların da etkisiyle dolardaki artış gün içinde devam etti. Piyasanın kapanış saatlerinde bankalar arası piyasalarda dolar kotasyonları 1.71/1.72 seviyelerinden işlem görüyordu.

İstanbul serbest piyasada kapanış saatlerinde doların satış fiyatı 1.7050 TL, euro'nun satış fiyatı 2,1490 TL oldu.

Piyasanın kapanışı itibariyle Kapalıçarşı'da 1.7000 TL'den alınan dolar 1.7050 TL'den satılıyor. 2.1430 TL'den alınan euro'nun satış fiyatı ise 2.1490 TL düzeyinde bulunuyor.

Serbest piyasada önceki kapanışta 1.6750 TL olan dolar güne 1.7000 TL'den, 2.1340 TL olan euro 2.1360 TL'den başlamıştı.

UZMANLAR NE DÜŞÜNÜYOR?

Acar Yatırım Araştırma Müdürü Zeynel Abidin Balcı, "Global krizin yarattığı tedirginlik nedeniyle zaten küresel piyasalarda bir satış baskısı var. Bankacılık hisseleri de lokomotif hisseler olduğu için, İMKB'deki satış baskısı doğrudan bu hisselere yansıyor. Bunun yanı sıra Bank of America ve Citigroup'un kamulaştırılacağına yönelik endişelerle, ABD borsalarının açılışı öncesinde, bu hisselerde yaşanan düşüşün de bir miktar etkisi var" dedi

AKBANK SATIŞLARI

Global piyasalardaki tedirginliğin etkisiyle İMKB'nin lokomotifi bankacılık hisselerinde görülen satışların yanı sıra, yüzde 20 hissedarı olan Citigroup'un kamulaştırlabileceğine yönelik haberlerin de etkisiyle Akbank hisseleri, yüzde 7'ye yakın ekside seyretti.

Ekspres Yatırım Genel Müdür Yardımcısı Can Öksün, "Zaten kötü olan piyasada Citigroup'un kamulaştırılması endişeleri, bir miktar ekstra etki yaratmış olabilir. Ama tek başına bu nedenle Akbank hissesinin yüzde 7'ye yakın düştüğünü söyleyemeyiz. Genelde piyasa kötü ve banka hisseleri aşağıda. Bir süredir Sabancı Ailesi'nin hisse satışı haberleriyle tedirginlik olan hisse, bu haberle bir miktar daha piyasanın üzerinde değer kaybetmiş oldu" dedi.

Akbank hisseleri, saat 1606'da yüzde 6.63 düşüşle 3.66 liradan işlem görürken, İMKB üzerinde ağırlığı yüksek bankacılık endeksi yüzde 4.11 kayıptaydı. Aynı saat itibariyle, günün işlem hacmi yüksek bankacılık hisselerinden İş Bankası yüzde 4.14, Garanti Bankası yüzde 4.74 ve Halkbank yüzde 5.98 eksideydi.

Akbank hisselerindeki düşüşle ilgili olarak bir başka analist ise "ABD borsası vadeli işlemlerini aşağıya iten Bank of America ve Citigroup'un kamulaştırılabileceği haberleri, İMKB'yi olumsuz etkiliyor. Citi kamulaştırılınca yurtdışı iştiraklerini de satabilir diye Akbank hisseleri düşüyor" diye konuştu.

Banka'nın www.akbank.com.tr adresinde yer alan bilgiye göre Türkiye'nin önde gelen bankalarından Akbank'ın hisselerinin 20'si Citi Overseas Investment Corporation'ın elinde bulunuyor. Bankanın yüzde 24.54 hissesi ise halka açılmış durumda.

ABD hükümetinin üzerinde çalıştığı kurtarma planının Citigroup ve Bank of America gibi büyük bankaların kamulaştırılmasını gündeme getirebileceğine dönük endişelerle global piyasalar satıcılı seyir izliyor.