kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
20 Şubat 2009, Cuma
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Emlak Çocuk Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

Doğan'dan açıklama

Giriş Saati : 20.02.2009 17:53
Yeni Haber
Doğan Yayın Holding CFO'su Soner Gedik Doğan Grubu'na verilen vergi cezası ile ilgili açıklama yaptı.

Verilen cezanın haksız olduğunu ve konuyu yargıya götüreceklerini söyleyen Gedik konuşmasında şunları söyledi:

"Nisan ayında 10 tane uzman toplu inceleme yapmaya başladı, yoğun bir denetim aşamasından geçtik. Toplam 7 şirket denetim altına alındı. 2003-2006 ve özel hesap dönemlerini içeren toplam 20 rapor yazıldı. 862 milyon YTL gibi dünya basın tarihinde görülmemiş bir vergi ihbarnamesinde bulunuldu. Bunun yüzde 90'ını tek bir işlem oluşturuyor.

Doğan TV hisselerinin yüzde 25'inin Axel Springer'e satışını 2007 yılında bitirdik. 2007 Nisan'a kadar bu işin bitirilmesi yönünde bir sözleşme vardı. Biz Ocak 2007'de Axel Springer ile final anlaşmasını imzaladık. Hisse senetlerini 2 Ocak tarihinde ciro edip teslim ettik. Hissedarların pay defterlerine de işlendi. Axel Springer de 2 Ocak'ta bu işin bittiğini kayıtlarına girdi.

Tartışma gün kavramından kaynaklanıyor. Bu işlem 2 Ocak'ta bitmedi diyor denetim elemanı. Aralık ayında bitti diyor. Peki nasıl biter? Kanun der ki, hisse senedinin teslimi için devredilmesi, ciro edilmesi ve pay defterine işlenmesi lazım. Denetim elemanı, 'Bu iş 2006'da oldu diyor, çünkü siz sözleşmeyi 2006'da yaptınız.' Ben 2006'da da yapsam 2007'de de aynı şeyler geçerli, 1 lira vergi farkı bile olmaz.

Denetimci arkadaşımız diyor ki, ben bu işin 2006'da yapılması gerektiğine inanıyorum. Şekil şartlarını yerine getirmediğiniz için bizi muhasebede hile yapmak ve kaçakçılıkla suçluyor. Kaçakçılık lafı ile de üç kat ceza uyguluyor, vergi bir anda 772 milyon YTL'ye ulaşıyor.

Ben eski hesap uzmanıyım, ben hayatımda böyle şey görmedim. Nasıl bir matematik bu anlamak mümkün değil. 7 katı ile önümüze bir rakam geliyor."

Bilgi saklanmadığını sürekli denetlendiklerini vurgulayan Soner Gedik, "Kaçakçılık var deniyor. Neyin kaçakçısı? Hiçbir açıklama yok" diyerek açıklamasını şöyle sürdürdü:

"Kaçakçı demesinin altında üç neden var: Birincisi, ceza rakamı büyütülüyor, ikincisi benim uzlaşma hakkım engelleniyor, üçüncüsü suç duyurusu. Kanun, kaçakçılık yapan kurum ve kişiler 3 yıla kadar hapis cezası ile yargılanır diyor. Bakın nereden nereye geliyoruz... Ben mi hata yapıyorum diye birçok insanla konuştum, dediler ki hata yok rapor çok yanlış...

Şimdi ne olacak? Benim hakkım vergi mahkemesine gitmek. Gideceğiz, 1-2 yıl sürecek. Oradan Danıştay'a gidecek o da 1-7 yıl arası sürecek. Herkes sen haklısın diyor ama 7 yıl boyunca 1 trilyonluk ceza Demokles'in Kılıcı gibi orada duracak.

Rapor tebliğ edildikten sonra 30 gün içinde dava açacağız. Kaç yıl sürer bilemem. Hakımızı savunacağız. Kazanırsak Maliye Danıştay'a götürecek ve bir karar çıkacak.