kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
20 Şubat 2009, Cuma
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Emlak Çocuk Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat
BDDK Başkanı Bilgin

BDDK dünyaya açılıyor banka sermayeleri artıyor

Hazal ATEŞ ANKARA
19.02.2009
Hükümet Bankalar Yasası'na kriz ayarı yapıyor. Meclis'e gönderilen tasarıda, BDDK yurt içinde temsilcilik açabilecek. Bankaların minimum kuruluş sermayesi 60 milyon lira olacak..
Kriz Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu'nu (BDDK) yeni önlemler almaya yöneltti. Karmaşık finansal ilişkilerin izlenebilmesi amacıyla bankaların yoğun olduğu illerde ve yurtdışında temsilcilik açacak. Bankalar Yasası'nda yapılan değişiklikle bankaların ödenmiş sermaye tutarı 60 milyon TL'ye yükseltiliyor ve sisteme yeni girecek bankaların giriş payı 2 katına çıkarılıyor. Hükümet, Bankalar Yasası'nda da 'kriz ayarı' yaptı. Buna göre, finansal holdingler teşvik edilirken kalkınma ve yatırım bankalarının fon toplama imkânı genişletiliyor, sisteme yeni girecek bankalar için "sisteme giriş payı" iki katına çıkarılıyor. TBMM'ye sevk edilen tasarıda yer alan düzenlemeler şöyle:

SİSTEME GİRMEK ZORLAŞIYOR: Krizde sisteme yeni girecek bankaların, mali bünyelerinin sağlamlığının göstergesi olarak, sisteme giriş payı 2 kat artırılıyor. Türkiye'deki bankaların, kıyı bankacılığı dahil yurt dışında şube açması kolaylaştırılıyor.

BDDK DA TEMSİLCİLİK AÇACAK: BDDK, denetlemekle görevli olduğu kuruluşların yoğun olduğu iller başta olmak üzere yurtiçi ve uluslararası finans kuruluşlarının da bulunduğu yabancı ülkelerde Bakanlar Kurulu kararıyla temsilcilik açabilecek. BDDK'ya, idari para cezalarına aykırılık oluşturan fiillerin tespiti halinde, bu cezanın banka mali bünyesinde yaratacağı etki dikkate alınıp gerekçelerini açıklamak suretiyle ihtar yetkisi veriliyor.

TMSF TÜRKİYE OLUYOR: 'Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu', 'Türkiye Mevduat Sigorta Fonu' oluyor.