kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
20 Şubat 2009, Cuma
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Emlak Çocuk Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

MB'den piyasalar için ek önlem

ANKA
Giriş Saati : 20.02.2009 11:39
Güncelleme : 20.02.2009 17:53
Yeni Haber
Merkez Bankası, döviz piyasasını rahatlatmak döviz akışkanlığını artırmak için aldığı önlemlere yenisini ekledi. Döviz ve Efektif Piyasaları-Döviz Depo Piyasası'nda bankaların Merkez Bankası'ndan alabilecekleri dolar ve euro cinsinden döviz depolarının vadesi 1 aydan 3 aya uzatıldı. Merkez Bankası taraflı işlemlerde borç verme faiz oranı dolar için yüzde 7'den yüzde 5.5'e, euro için yüzde 9'dan yüzde 6.5'a düşürüldü.

Merkez Bankası, bankalar arası döviz piyasasında döviz likiditesi akışkanlığının artırılmasını sağlayarak finansal sistemdeki akışkanlığı ve kredi piyasalarının etkin çalışmasını desteklemek amacıyla daha önce de çeşitli önlemler almıştı. Bu doğrultuda, 21 Kasım 2008'den itibaren Döviz Depo Piyasasında bankaların kendilerine tanınan borçlanma limitleri çerçevesinde Merkez Bankası'ndan dolar ve euro cinsinden alabilecekleri döviz depolarının vadesi uzatılarak, söz konusu piyasada borç verme faiz oranları düşürülmüştü.

VADE UZADI FAİZ DÜŞTÜ

Merkez Bankası, son dönemde uluslar arası para piyasaları faiz oranlarındaki gelişmeleri dikkate alarak, bankacılık sistemine sağlanan döviz likidite imkanı koşullarının yeniden düzenlenmesine karar verdi.

Merkez Bankası'ndan yapılan açıklamaya göre, bugünden geçerli olmak üzere; bankaların, Döviz ve Efektif Piyasaları-Döviz Depo Piyasası'nda kendilerine tanınan borçlanma limitleri çerçevesinde dolar ve euro cinsinden Merkez Bankası'ndan alabilecekleri döviz depolarının vadesi 1 aydan 3 aya uzatıldı.

Buna paralel olarak bankaların söz konusu piyasada kendi aralarında gerçekleştirdikleri karşılaşan işlemlerde daha önce 1 aya kadar olan vadenin 3 aya kadar uzatılmasına karar verildi.

Merkez Bankası taraflı işlemlerde borç verme faiz oranı dolar için yüzde 7'den yüzde 5.5'e, euro için yüzde 9'dan yüzde 6.5'e düşürüldü.

Açıklamada, izleyen dönemde de döviz piyasasına ilişkin gelişmelerin yakından izleneceği, gerektiğinde daha önceden Merkez Bankası tarafından açıklanmış olan önlemlerin "derhal" alınabileceği bildirildi.