kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
20 Şubat 2009, Cuma
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Emlak Çocuk Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

"Merkez Bankası şaşırttı"

Giriş Saati : 20.02.2009 11:17
Güncelleme : 20.02.2009 17:53
Yeni Haber
Merkez Bankası'nın faiz oranlarını beklenenden büyük bir indirim yapması yurt dışında da dikkat çekti. Financial Times gazetesi, "Türkiye'deki faiz indirimi piyasaları şaşırttı" yorumunu yaptı. Gazeteye konuşan JP Morgan ekonomisti Yarkın Cebeci "Riskli bir adım" derken Morgan Stanley "Politika faizinin bu yıl mümkün olduğu kadar indirilmesi gerektiğini düşünüyoruz" şeklinde konuştu.

Ekonomi gazetesi Financial Times, Türkiye muhabiri Delphine Strauss'un imzaladığı haberde Merkez Bankasınca yapılan 1.5 puan faiz indirimine dikkat çekilerek, "Doğu Avrupa'daki komşu ülkelerinin para birimlerini korumak için faizleri yükseltmeyi düşündükleri bir dönemde Türkiye Merkez Bankası, piyasalarda beklenenden çok daha büyük bir adım atarak Perşembe akşamı ana borçlanma faizini 150 baz puan indirdi" yorumunu yaptı.

"BÖYLE BİR ORTAMDA IMF PROGRAMINA İHTİYAÇ DAHA DA ARTTI"

Kasım ayından bu yana kısa vadeli faizlerinde 5.25 puan indirildiğine işaret edilen haberde "Analistler, yükselen ekonomilerin para birimleri üzerindeki baskılar ve Türkiye'nin IMF ile bir anlaşmaya varmasındaki gecikmeyi göz önünde tutarak kararı "cesurca' olarak nitelendirdiler" denildi.

Haberde değerlendirmelerine yer verilen, JP Morgan ekonomisti Yarkın Cebeci "Riskli bir adım, özellikle (Merkez Avrupa'nın) para birimlerinin zayıflığının bulaşma riski göz önünde tutulursa. Böyle bir ortamda bir IMF programına olan ihtiyaç daha da arttı" görüşünü dile getirdi.

İngiliz gazetesi de, liranın 2008 yılında dolara karşı yüzde 25 değer kaybettiğini ancak 2009 başından beri göreli olarak istikrarlı olduğunu belirterek bunun yatırımcıların Türkiye'nin sorunlu bir bölgede göreli olarak iyi direndiği algılamasını yansıttığı yorumunu yaptı.

Merkez Bankası kararının Türk ekonomindeki artan sıkıntı işaretlerine yanıt verdiğini belirten gazete, analistlerin çoğunun ekonominin bu yıl ya daralacağını yada büyümeyeceğini tahmin ettiğini de kaydetti.

"POLİTİKA FAİZLERİ MÜMKÜN OLDUĞU KADAR İNDİRİLMELİ"

Son olumsuz sanayi üretim ve işsizlik verilerine de işaret eden gazete, Morgan Stanley ekonomisti Tevfik Aksoy'un görüşlerini de aktardı.

Tevfik Aksoy, "Politika faizlerinin bu yıl mümkün olduğu kadar indirilmesi gerektiğini düşünüyoruz" dedi.

İndirimlerin, iki hanede seyreden faizlerin uzun vadede idare edilebilir düzeylere düşürülmesi için en iyi şans olacağını belirten Aksoy, ancak Türkiye'nin aynı zamanda IMF ile anlaşmayı sonuçlandırması ve Mart'taki yerel seçimlerin hemen ardından mali politikasını sıkılaştırması gerekeceğini de söyledi.

(ANKA)