kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
20 Şubat 2009, Cuma
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Emlak Çocuk Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

Doğan'a ceza Meclis gündeminde

ANKA
Giriş Saati : 20.02.2009 15:33
Güncelleme : 20.02.2009 18:43
Yeni Haber
CHP Adana Milletvekili Hulusi Güvel, Başbakan Erdoğan'a yönelttiği soru önergesiyle Doğan Grubu'na verilen 826 milyon TL'lik vergi cezasını Meclis gündemine taşıdı. Güvel, "Hükümet politika ve uygulamalarına muhalefet eden yayın kuruluşlarına yasal dayanaktan yoksun olarak böylesine astronomik cezalar uygulanması medyanın toplum adına gözlem ve denetim işlevini yerine getirmesini engellemek amacını taşıdığı yolundaki iddialar doğru mudur?" sorusunu yöneltti.

Güvel, Meclis Başkanlığı'na sunduğu soru önergesinde, kamuoyunda, Doğan Yayın Holding'in iştirak hissesi satışına ilişkin olarak yürütülen cezai işlemin daha önce pek çok kez söz konusu grubun yayın organlarını boykot çağrısı yapan Başbakan Erdoğan'ın medya kurumlarını cezalandırma ve sindirme çabasının sonucu olduğuna ilişkin yaygın kanaat bulunduğunu söyledi. Doğan Grubu'na verilen 826 milyon TL'lik vergi cezasının gerekçesi ve yasal dayanağını soran Güvel, Başbakan Erdoğan'a şu soruları yöneltti:

"2007 yılı ocak ayında gerçekleşen Doğan Yayın Holding iştirak hisselerinin Almanya medya gruplarından Axel Springer'e satışının 2006'da yapıldığı ve verginin de aynı yıl ödenmesi gerektiği gerekçesiyle cezalandırıldığı ve söz konusu cezanın Türk Ticaret Kanunu'nun 416'ncı maddesinde yazılı olan "Devir ciro edilmiş senedin devralana teslimi ile olur' hükmüyle çelişki oluşturduğu, verilen cezanın yasal dayanaktan yoksun olduğu yolundaki iddialar doğru mudur? Hükümet politika ve uygulamalarına muhalefet eden yayın kuruluşlarına yasal dayanaktan yoksun olarak böylesine astronomik cezalar uygulanması medyanın toplum adına gözlem ve denetim işlevini yerine getirmesini engellemek amacını taşıdığı yolundaki iddialar doğru mudur? Basın organları üzerinde politik ve mali baskı oluşturarak gözdağı verilmesi Ülkemizin taraf olduğu uluslararası sözleşmelere ve Anayasamızın basın özgürlüğünü güvence altına alan 26 ve 28'inci maddelerine uygun mudur? Medya üzerinde oluşturulan bu baskı mekanizmasının basın sektörü dışındaki sektörlere de gözdağı amacı taşıdığı iddiaları doğru mudur? Sayın Başbakan'ın damadının genel müdür olarak görev yaptığı Çalık Grubunun Sabah-ATV Medya hisselerini satın almasından bu yana, söz konusu medya grubunda kaç vergi denetimi yapılmıştır?"