kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
15 Şubat 2009, Pazar
Sabah
 
Haberler Spor Günaydın Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Emlak Çocuk Yazarlar Çizerler
Günaydın Cuma Cumartesi Pazar Emlak Buzz
 
24 Saat
24 Saat
Yeni şehir rehberlerinde Ortaköy Camii, İstanbul’un en güzel mekânlarından biri olarak gösteriliyor.

İstanbul'un wallpaperonaylı havalı mekânları

YAPRAK ARAS ŞAHİNBAŞ
13.02.2009
Dünyaca ünlü wallpaper* şehir rehberlerinin İstanbul versiyonunun yeni baskısındaki değişiklikleri tespit ettim: Degişen mekânların yerine yeni adresler gelmiş..
Tyler Brule ayrıldığından beri pek takip ettiğim bir dergi değil, Wallpaper. Hele ki Monocle çıktığından beri tabiri caizse, yüzüne bile bakmıyorum. Wallpaper ile ilişkim, şehir rehberleri düzeyinde seyrediyor. Ne yalan söyleyeyim gittiğimiz, gideceğimiz ve hatta gitmeyi hayal ettiğimiz her şehrin kitapçığını alıyoruz şu aralar...
Wallpaper dergisi şehir rehberlerini "tasarım bilinci olan seyahatseverler için" mottosuyla pazarlıyor. Derginin editörlerine göre kitapçıklara girmeyi başaranlar "sadece en iyi, en heyecanlı ve güzel" yerler.
Yaklaşık 80'in üzerinde şehir için hazırlanan 'city guide'ların İstanbul edisyonu da var pek tabii. Özellikle son yıllarda iyiden iyiye cool şehir haline gelen İstanbul'un bir Wallpaper rehberi olması ilginç değil elbette. İlginç ve hoş olan, İstanbul edisyonunun da New York, Londra, Paris gibi yaklaşık sekiz-dokuz metropolün kitapçığıyla beraber her yıl yenilenmesi.
Wallpaper'ın İstanbul rehberinin 2009 versiyonunun çıkmasının bana göre en önemli nedeni ise geçen yılkinin geçerliliğini yitirmesi. Birkaç ay önce yurt dışından gelen bir dostumuza hediye ettiğimizde, rehberdeki restoranların çoğunun kapandığını görüp utandığımı hatırlıyorum.
Kitapçıkta değişenler sadece kapanan restoranlar değil elbette. Hem geçen yıl hem de bu yılki edisyonu önüme alıp biraz karıştırdım ve dünyanın cool peşindeki insanları İstanbul'u nasıl tanıyor, nereleri geziyor anlamaya çalıştım.
Geçen yılki kitapçığında yer alan Ortaköy Camii, Galata Kulesi, Sosyal Sigortalar Külliyesi ve Haydarpaşa Garı bu yıl da aynen duruyor. Oteller arasından Marmara Pera ve Pera Palas çıkmış Sumahan eklenmiş. Yerlerini koruyanlar ise Four Seasons, Sofa, Ajia, Bentley, Mövenpick ve tabii ki Çırağan. 'Şehirde 24 Saat' bölümünde Yerebatan Sarnıcı, İstanbul Modern, Dolmabahçe Sarayı ve 360 İstanbul, geçen yılki gibi duruyor. Blackk çıkarılmış, yerine Bebek'in popüler mekanı Lucca gelmiş.
Restoranlar bölümü ise en büyük değişikliği yaşamış. Kapanan Tuus, Hayal Kahvesi olan Dulcinea, Markiz Pastanesi, Soda, Tarabya'nın ünlü balıkçısı Kıyı, bu yıl yerine Delicatessen açılan Lokanta, Nu Pera ve Changa, Wallpaper kitapçığından çıkarılmış. Yerlerine ise Körfez, Balıkçı Sabahattin, Bebek Mangerie, Kanyon Kitchenette ve Ottosantral gelmiş. Müzedechanga, Ulus 29, Ortaköy House CafMikla, Roxy ve Indigo ise geçen yıl olduğu gibi bu yıl da rehberdeki yerlerini almış.

AUTOBAN BU YIL YOK
Mimari gezi için önerilen mekânlar 2009 için de aynı; Atatürk Kitaplığı, Belediye Sarayı, Florya'daki Atatürk Deniz Köşkü, İstanbul Üniversitesi, Galata'da yer alan Kamondo merdivenleri ve Atatürk Kültür Merkezi.
Geliyoruz alışverişe... Addresistanbul, A La Turca, Derin Design ve Haaz, kitapçığın gediklileri olmuşlar. Nuxx, Kanyon'daki şapkacı Goorin Brothers, yine Kanyon'daki V2K Designers, Koleksiyon'un Sarıyer şubesi, Ece Sükan Vintage ve Galerist, 2009'da yeni giriş yapanlar. Popcorn, Yücel Tanyeri, Pied de Poule, Halide D ve ilginç bir şekilde Autoban da yeni kitapçıktan çıkartılmış.
Spor ve spa önerilerinde şehrin bütün hamamları, Şükrü Saracoğlu Stadı, Belgrad Ormanları ve Alkent'te yer alan Hillside City Club'ın isimleri yine zikredilmiş. Yakın seyahat önerileri arasında ise her nedense Ukrayna (Yalta) ilk sayfada yer alıyor. Türkbükü'ndeki Ev Otel, Kilyos Burç Beach ve Prens Adaları da İstanbul'dan biraz uzaklaşmak isteyenlere, Wallpaper önerileri.
www.trendometre.com

* wallpaper* şeklinde yazılan derginin şehir rehberleri yıllar içinde markalaştı, trend avcıları arasında saygınlık kazandı.
Haberin fotoğrafları