kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
15 Şubat 2009, Pazar
Sabah
 
Haberler Spor Günaydın Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Emlak Çocuk Yazarlar Çizerler
Günaydın Cuma Cumartesi Pazar Emlak Buzz
 
24 Saat
24 Saat
Kartutkunu.com ekibi: Ferhat Özdemir, Pınar Turgut, Gürkan Çetinoğlu ve Özgün Akın.

Önlem almak zor değil

ECE KOÇAL
13.02.2009
Ümit Özgen'in Uludağ'da kaybolup hayatını kaybetmesinin üzerinden bir ay geçti. Kayakçılar, kayak merkezleri, GSM operatörleri gerekli önlemleri alsa bu ölümlerin bitmesi kolay..
19 Ocak Pazartesi günü saat 12.00 sularında kaybolan Ümit Özgen, aradan 11 saat geçtikten sonra bulundu. Pek çok kurumun tedbirsizlik ve ihmali nedeniyle hayatını kaybeden 20 yaşındaki üniversite öğrencisinin Uludağ'da yaşadıklarını an be an öğrendik. Bir kulübe buldu, arkadaşlarına cep telefonu mesajları attı, yerini tarif etti, baktı ki iş başa düşüyor, kulübeden çıkıp yolunu bulmaya çalıştı... Ama tüm bu yaşanılanlar yine unutuldu gitti. Buna engel olmak için kayakçıların kurduğu bir internet sitesi olan kartutkunu.com üyeleri bir manifesto hazırladı.
Öncelikle kayakçıların ne yapması gerektiğini anlatıyorlar. Örneğin her kayakçı ve boardçu dağa çıkarken yanına küçük bir sırt çantası almalı. Bu çanta ne size ağırlık yapacak ne de rahat kaymanızı engelleyecek. Ama içine koyduğunuz birkaç malzeme gerektiğinde hayatınızı kurtarabilir. İşte hayat kurtaracak öneriler...

* HARİTA ALIN (tercihen su geçirmez bir kılıf içinde): Her kayak merkezi, pist haritası dağıtmalı. Gittiğiniz merkezden bunu talep edin.

* PUSULAYA DİKKAT: Doğa koşullarında yönünüzü şaşırmak çok kolaydır. Bunu engellemek için ortalama 30 liralık bir pusula alabilirsiniz.

* KAYAK GİYSİSİNİ UNUTMAYIN: Kayak kıyafetleri, bu sporun şartlarına göre yapılmıştır. Bunlardan edinmelisiniz. Sadece polarla kayıyorsanız, kaybolma durumunda soğuktan korunmanız imkânsız. Bunun yanı sıra herhangi bir mont ve hatta jeanle bile kayanları görüyoruz. Kayak merkezleri, bu kişilere kiralama yapmamalı. Doğada hava koşulları hızla değişebilir. Bunun için yanınıza polar bir bere almalısınız. Çoraplarınız ıslandığında yedek çoraplar büyük önem kazanır. Yüksekte güneş ışığı tehlikelidir; güneş gözlüğünüz olmalı.

* KASK TAKIN: Avrupa'daki kayak merkezlerinde kasksız kayan göremezsiniz. Türkiye'de ise kask takan yok. Halbuki kayarken çok fazla dü?ülüyor ve kafanıza darbe alma ihtimaliniz oldukça yüksek.

* VEE CEP TELEFONU: Telefonunuzun şarjının tam olmasına dikkat edin. Soğukta şarjı daha çabuk biteceği için iç ceplerinizde saklayın.

* EKSTRA YEMEK, SU: Küçük bir pet şişe su ve çikolata hem yer kaplamaz hem de büyük iş görür.

* KİBRİT MESELESİ:
Doğada kullanılacak kibritler ya sudan etkilenmeyen tipte olmalı ya da su geçirmez kaplarda saklanmalıdır. Hızlı ateş yakabilmek için ateş başlatıcı da bulundurabilirsiniz.

* BIÇAK, ÇOK AMAÇLI ÇAKI: Çakınızda bir katlanabilir bıçak, bir tornavida ağzı, konserve açacağı ve makas olmalı.

* GÜNEŞ KREMİ SÜRÜN: Doğa koşullarına çıkmadan 15 dakika önce 15 koruma faktörlü bir güne? kremi kullanın. Dudak koruyucu sürmeyi es geçmeyin.

* DÜDÜK ÇALIN: Düdüğün çıkardığı ses ağzınızdan çıkan sese göre çok daha uzağa gider. Aralıklı üç kez düdük çalmak, uluslararası bir yardım isteği sinyalidir.