kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
15 Şubat 2009, Pazar
Sabah
 
Haberler Spor Günaydın Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Emlak Çocuk Yazarlar Çizerler
Günaydın Cuma Cumartesi Pazar Emlak Buzz
 
24 Saat
24 Saat
Kaleyle filin savaşı, piyon-kale mücadelesi, piyon ve fil kavgası gibi sahnelerle kitap satranç öğretiyor.

Limon ve Zeytin satranç tahtasında

13.02.2009
Limon ile Zeytin Satranç Öğreniyorkitabında, Salih Memecan'ın ünlü kahramanları ile çocuklar, SABAH yazarı Emre Aköz rehberliğinde satranç öğrenecek. Kitabı Türkiye Satranç Federasyonu'nun lisanslı sporcuları olan çocuklara yorumlattık..
SABAH gazetesinde Salih Memecan'ın çizdiği Sizinkiler'in sevimli kahramanları Limon ve Zeytin, bu kez satranç tutkunu SABAH yazarı Emre Aköz'ün rehberliğinde satranç oynamaya merak sardı. Aköz'ün kolay anlaşılır bir dille kaleme aldığı Limon ile Zeytin Satranç Öğreniyor adlı kitapla tüm çocuklar satrancı eğlenerek öğrenebilecek. "Rakip şah nasıl mat edilir? Fili mi tercih etmeli, yoksa atı mı? Plansız satrançcı olur mu? Hamleler nasıl yazılır? Büyük ustalar satranç için neler demişti?" gibi soruların yanıtları ile Limon ve Zeytin'den satrançlı espriler yer alıyor kitapta. Satrançla ilgili temel bilgilerle başlayan kitapta taşlar teker teker tanıtılıyor ve hareketleri anlatılıyor. Daha sonra 'Nasıl oynamalı?', 'Satrançta stratejik düşünce', 'Saldırı ve savunma', 'Ava giden avlanır', 'Oyunun sonu' ve 'Hamleler nasıl yazılır?' bölümleri geliyor.
Çocuklara akıl, mantık, zeka, irade, çalışma, planlama, öngörü, hesaplama, cesaret gibi kazanımları olan bu kitabı SABAH satranç yazarı Özgür Akman ve Türkiye Satranç Federasyonu'nun lisanslı sporcuları olan çocuklara sorduk...

Yonca Çengelci (10)
FAYDALI BİR ESER

"Kitabın, satranç kitabı olduğu için çok faydalı olduğu ortada. Kitabın başında taşların İngilizcesinin verilmesi bence gereksiz ama onun dışında tek kelimeyle mükemmel. Satrancı en ince ayrıntılarına kadar anlattıkları için Emre Aköz'e ve Salih Memecan'a teşekkür ediyorum."

Cemil Can Ali Marandi (11)
10 Yaş Altı Avrupa Şampiyonu
KARİKATÜRLERLE ANLATIYOR

"Akıl, zekâ, planlama, öngörü, cesaret kısacası hayatın ta kendisi olan satrancı anlatan bu kitap, satranç ile ilk kez tanışacak büyük-küçük herkesin ilgisini çekecektir. Taş hareketlerinin ve kuralların sade, anlaşılır olduğu çizimlerle kavrama kolaylaştırılmış. Ayrıca karikatürlerle renklendirilmesi, küçük oyuncular için ilgi çekici olmuş. Ben satrançla kreşte tanıştım ve çok sevdim. Orada oyunlarla taş hareketlerini ve kuralları öğreniyorduk, burada ise onun yerini çizimler ve karikatürler almış. Emeği geçen büyüklerimize sonsuz teşekkürler."

Mert Taş (11)
SON BÖLÜMÜ UZATIN

"İlköğretim çağındaki çocukların satranç öğrenmeleri için, kitapçılarda bulabilecekleri çok az sayıda kaynak var. Ben babamdan öğrendiğim bu oyunu ilerletebilmek için kitaplar aradığımda sadece Kahraman Olgaç'ın kitaplarına rastladım. Onlar da benim seviyemin çok üzerindeydi. Limon ile Zeytin Satranç Öğretiyor kitabı ise satranca yeni başlayanlar için çok öğretici ve sıkılmadan kolayca okunabilecek bir kitap. Ayrıca bu kitap dikkatlice okunduğunda temel stratejiler öğrenilmiş olacaktır. Kitapta gördüğüm tek eksiklik, son bölümde yer alan, 'Hamleler nasıl yazılır?' bölümünün çok kısa tutulmuş olması."

Mustafa Yılmaz (17)
A Büyükler Türkiye 4.'sü
KAYNAK KİTAP OLUR

"Bu kitap, küçük yaşlardaki arkadaşlarımızın, satranç öğrenmeye başlarken başvurabilecekleri ilk kaynak olabilecek nitelikte. Kitapta temel satranç kurallarının yanında basit tuzaklar, mat ve patlar örneklerle, açıklayıcı bir şekilde verilmiş. Tanınmış satranç şampiyonlarının sözleri, Zeytin ve Limon'un diyalogları, anlatımı renklendirmiş."

Özgür Akman (SABAH satranç yazarı)
ÇOCUĞA GÜZEL HEDİYE
"Satrancı hiç bilmeyen çocuklara öğreten kitapların sayısı hızla artıyor; fakat pek azı bu kitap kadar basit ve eğlenceli. Çocukların anlayabileceği kadar sade bir dil kullanılmış ve oyunu kolay öğretmek adına kuralların anlatımında eksik bırakılmamış. Metinlerde anlatılan durumların, genellikle satranç kitaplarında olduğu gibi iki değil de üç boyutlu olması, küçük çocukların ve satranç bilmeyenlerin öğrenmesini kolaylaştıracak. Yöntem olarak taşların piyon-at-fil-kale-vezir-şah sırasıyla anlatılması belki daha doğru olurdu. Ama eğer çocuğunuz kuralları hiç bilmiyor ve satrancı hemen öğrenmek istiyorsa güzel bir seçim."
Haberin fotoğrafları