kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
15 Şubat 2009, Pazar
Sabah
 
Haberler Spor Günaydın Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Emlak Çocuk Yazarlar Çizerler
Günaydın Cuma Cumartesi Pazar Emlak Buzz
 
24 Saat
24 Saat

Zirvenin şubat mesaisi

13.02.2009
Şubat ayında satranç severler dünya satrancının zirvesini ilgilendiren iki önemli etkinlikle mest olacaklar. Önce 17 Şubat'ta Gata Kamsky ve Veselin Topalov arasındaki Dünya Şampiyonluğu Adaylar Maçı, Sofya'da başlayacak. Maçı kazanan, 2009'un sonunda Dünya Şampiyonu Anand'a meydan okuma fırsatı yakalayacak. Maçın sadece sekiz oyun olmasından dolayı hata yapan yanacak; çünkü kaybı telafi etmek için pek fırsat olmayacak.
2008'de önemli turnuvalar kazanan ve yeniden Elo listesinde birinciliği ele geçiren Topalov, ünlü satranç dergisi New In Chess'e "Şu anki tek rakibim Anand," demiş; ama Kamsky ile maçıyla ilgili de temkinli konuşmuş: "Çok zor bir maç olacak." Gerçekten de bu süreçte Topalov beş, Anand'sa dört süper turnuva kazanmışlar.
Topalov, 2005-2006 arasında dünya şampiyonuydu; Anand ise Meksika 2007'den beri şampiyon. Eğer Topalov, Kamsky'yi geçerse fazla dillendirilmese de herkesin beklediği Anand-Topalov buluşması yani dünyanın bir ve iki numaralarının maçı gerçekleşecek. Anand, Topalov karşısında Kramnik maçındaki gibi rahat edemeyebilir; çünkü karşısında sürekli kazanmak isteyen, çok agresif bir rakip bulacak. Tabii Topalov da önce Kamsky engelini aşmalı. Sonuçlara ve reytinglere bakarak favori görünse de 10 yıl aradan sonra yıldız savaşlarına geri dönen Dünya Kupası'nın galibi Kamsky hiç de kolay lokma değil. Deneyimi ve inatçılığıyla Sofya deplasmanından 'Sofya Fatihi' olarak ayrılacak birisi varsa o Kamsky'dir. Karpov'a eski maçlarında yardımcılık yaptığından bu tip maçların havasını iyi bilen Bayan Milli Takım'ın Hocası Adrian Mihalcisin, maçı sorduğumda "Zirvedeki oyuncular içinde sadece Kamsky gerçek anlamda bir savunmacı. Dünyanın en iyi hücumcusu Topalov ile elit oyuncular arasındaki tek gerçek savunmacı Kamsky'nin buluşması ilginç olacak," diye yorumladı. Topalov maçı kazanmaya daha yakın. Maçın oynanıp oynanmayacağı daha belli değilken maçın gerçekleşmesi için fedakârlıklar yaptı (Örneğin Linares'ten çekildi). Bu da yeniden dünya şampiyonu olmayı çok istediğini gösteriyor. Bakalım bu yolda ilk engeli aşabilecek mi?

ANAND YİNE FAVORİ
Süper turnuvaların en ayrıcalıklısı, 'Satrancın Wimbledon'ı' olarak anılan Linares, 18 Şubat-8 Mart arasında İspanya'da 26. kez oynanacak. 2005'te dokuzuncu kez Linares'i kazandığı gün jübilesini yapan Kasparov'un, "Linares'te o yıl kimin, nerede olacağı belli olur," sözünün doğruluğunu kanıtlarcasına son iki yılın galibi olan dünya şampiyonu Anand (daha önce 1998'de kazanmıştı), en büyük favori. Eğer üçüncü kez üst üste kazanırsa Kasparov ile paylaştığı rekorun tek sahibi olacak. Rakipleri ise şöyle: Turnuva programından dolayı yorgun düşen Ivanchuk (2779), Corus'taki sonucunu unutmak isteyen Carlsen (2776) ve Linares müdavimi Radjabov'un (2761) yanı sıra, ilk kez Linares'te oynayacak Çinli Wang Yue'nun (2736) ve Hispanik dünyanın temsilcisi Kübalı Dominguez.

Haftanın Konumu

Geçtiğimiz hafta tamamlanan İş Bankası Satranç Ligi'nin Kemer'deki ilk buluşmasında son şampiyon Adana Truva ve önceki iki sezonun şampiyonu Beşiktaş, tüm maçlarını kazanıp zirveyi paylaştı. Bu konumda Emre Can karşısında Vb5 oynayarak maçı bitiren Dragan Solak, Beşiktaş-THY derbisinde siyah beyazlıların maçı 5,5-4,5 kazanmasına katkı yaptı.