kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
15 Şubat 2009, Pazar
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Emlak Çocuk Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

Türkiye'den İsrail'e komutan 'nota'sı

DUYGU GÜVENÇ ANKARA
14.02.2009
İsrail Kara Kuvvetleri Komutanı Mizrahi'nin "Erdoğan aynaya baksın" sözleri Ankara'yı ve TSK'yı kızdırdı. İsrail elçisi çağrılarak nota verildi..
Türkiye, İsrail Kara Kuvvetleri Komutanı Tuğgeneral Avi Mizrahi'nin Türkiye'yi "soykırım yapmakla" suçlayan açıklamaları üzerine İsrail'e nota verdi. Dışişleri Bakanlığı Müsteşarı Büyükelçi Ertuğrul Apakan, İsrail Ankara Büyükelçisi Gabi Levi'yi bakanlığa davet ederek, Türkiye'nin tepkisini dile getirdi. Genelkurmay Başkanlığı da "Gerçekleri saptıran, maksadı aşan bir açıklama" diyerek tepki gösterdi. Büyükelçi Levi ise söz konusu ifadelerin "Komutanın kişisel yorumu olduğunu ve İsrail devletinin görüşünü yansıtmadığını" söyledi.

TSK AÇIKLAMASI
Mizrahi'nin ifadeleri basına yansıdıktan sonra Dışişleri Müsteşarı Büyükelçi Apakan, dün İsrail Büyükelçisi Levi'yi makamına çağırdı ve kendisine yazılı bir nota verdi. Apakan, İsrailli komutanın sözlerinin kesinlikle kabul edilemez olduğunu ve ikili ilişkilere zarar verdiğini söyledi. Levi ise şu açıklamayı yaptı: "Bu komutanın kişisel yorumudur, kesinlikle İsrail devletinin görüşlerini yansıtmıyor. İsrail'in tutumu değişmemiştir ve İsrail PKK'yı bir terörist örgütü olarak görmektedir. Bu konuda Türkiye'ye her türlü istihbarat desteği vermeye devam edecektir. Ermeni konusunda ABD'deki Yahudi lobisinin tutumunu biliyorsunuz. Türkiye'yi anlıyoruz, bu konunu tarih komisyonu tarafından çözülmesi önerisini destekliyoruz." İsrailli komutanın sözlerine Genelkurmay Başkanlığı da sert tepki gösterdi. Genelkurmay Başkanlığı'nın internet sitesinden yapılan açıklamada söz konusu ifadelerin "Maksadını aştığını ve İsrail Genelkurmay Başkanlığı'nın konuya açıklık getirmesi gerektiği" bildirildi. Açıklamada şöyle denildi: "Basında yer aldığı şekliyle ve söz konusu kişiye atfedilen sözlerin gerçekleri saptıran, maksadını aşan, talihsiz, hiçbir şekilde kabul edilemez, bulunduğu görevin yetki ve sorumluluklarıyla bağdaşmayan ve en önemlisi de iki ülke arasındaki millmenfaatlere zarar verebilecek boyutta ifadeler olduğu değerlendirilmiştir. Türk Silahlı Kuvvetleri ile olan ilişkilerine önem verdiğini düşündüğümüz İsrail Genelkurmay Başkanlığı'nın, konuya açıklık getirmesini beklediğimizi, kamuoyuna saygıyla duyururuz."

İSRAİL: KİŞİSEL GÖRÜŞÜ
İsrail ordu sözcülüğü, Mizrahi'nin Türkiye ile ilgili görüşlerinin İsrail Silahlı Kuvvetleri'ne ait olmadığını ve orduyu bağlamadığını açıkladı. Sözcülükten akşam saatlerinde yapılan açıklamada, "Bunlar kendisinin kişisel görüşleridir ve orduyu bağlamaz. Bu açıklamaların İsrail Silahlı Kuvvetleri ile bir ilgisi yoktur'' denildi.