kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
15 Şubat 2009, Pazar
Sabah
 
Haberler Spor Günaydın Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Emlak Çocuk Yazarlar Çizerler
Günaydın Cuma Cumartesi Pazar Emlak Buzz
 
24 Saat
24 Saat
Kadınların çikolata aşkı bambaşka...

İşte Kazanova'nın aşk sırrı

AHMET ÖRS
AHMET ÖRS
13.02.2009
Tarihin en popüler aşığı Kazanova kadınları çikolata ile avlıyordu. Zaten çikolatanın aşkı körüklediği bilimsel olarak kanıtlanmış bir gerçek. İşte Sevgililer Günü'nün aklıma getirdiği romantik yemekler, aşkın lezzetli sembolleri.....
Bir süredir müşteri yokluğundan yakınan restoran, pastane sahipleriyle çiçekçiler dün bayram ettiler. Oysa dün onların bayramı değil, sevgililerin günüydü ve istatistiklere bakılırsa, kendilerini sevgili olarak görenler ya da öyle görünmek isteyenler Sevgililer Günü'nde birbirlerine en çok çikolata, pasta ve çiçek armağan ediyor.
Bizim Sevgililer Günü dediğimize bakmayın; onun adı gerçekte Aziz Valentine Günü... Bir zamanlar erkekler âşık oldukları kızlara o gün topraktan yapılmış küçük bir top armağan ederlermiş. Bugünse kırmızı, kalp şeklinde kutular içinde pralinler, kaliteli çikolatalar tercih ediliyor. Valentine Günü'nün bugün unutulmuş geleneğine göre, bir kızın karşısına 14 Şubat günü çıkacak ilk erkeğin, onun gelecekte kocası olacağına inanılır, bu nedenle evlenmek isteyen delikanlılar olabildiğince erken bir saatte ellerinde bir buket çiçekle hayranlık duydukları kızın kapısına dayanırlardı.
Eski Roma'da Valentine Günü, romantizmden uzak bir olayla başlamış. Terni piskoposu Valentine, evlenmelerine izin verilmeyen çiftleri evlendirdiği için kafası kesilerek idam edilmiş. İşte o Valentine çok sonraları aziz sayıldı ve Sevgililer Günü'nün isim babası oldu.
'Aşkın yolu mideden geçer' sözü her yıl Sevgililer Günü öncesinde gündeme gelir. Örneğin sıcak aşkların ülkesi olarak İtalya'da Sevgililer Günü'nde çok özel yemekler yenir. O tarih yaklaşırken konunun uzmanları ortaya çıkar, sadece gözü ve damağı okşamakla kalmayan, duyguları da kamçılayan yiyeceklerin tarifleri elden ele dolaştırılır. Geçtiğimiz günlerde İtalya'nın saygın gazetelerinden La Repubblica, sevgililer için 'Gül yapraklı risotto' tarifi yayımladı.
Gül, eskiden beri Aşk Tanrıçası Venüs'ün çiçeği olarak görülür. Ama gül reçeli dışında bu çiçeğin yapraklarının yemekte kullanılabileceği pek bilinmez. Repubblica'nın tarifinde önce gül yaprakları demlendirilerek bir çay hazırlanıyor, ardından pirinç bu çayın içinde pişiriliyor, tabaklara servis edilen risottonun üzeri de kokulu gül yapraklarıyla süsleniyor.

ROMANTİK KEREVİZ
İtalyanların Sevgililer Günü yemeği ne kadar romantikse, Almanlarınki o kadar romantizmden uzak... Almanlar kereviz ve pırasa ile yapılan salataların baştan çıkarıcı etki yaptığına inanıyorlar. Bizim son derece sıradan saydığımız iki sebze, kereviz ve pırasanın kerametini Ortaçağ'da manastır keşişleri ortaya atmışlar. Özellikle kereviz içindeki eterik yağlar ve ensülin benzeri maddelerin salgıbezleri ve metabolizmayı harekete geçirdiğini, 'baştan çıkaran' etki yaptığını iddia etmişler. O günden beri de Avrupa'nın kuzeyinde kerevizin erotik güçler kazandırdığına, erkekleri âşık ettiği, tutkularını artırdığı, kadınları da cinsel soğukluktan kurtardığına inanılıyor. Pırasada ise bol miktarda folik asit bulunuyor. Bunun da depresyona karşı etkili olduğu belirtiliyor.
Gerek mutfak, gerekse yatak odası erotizminde uzman, çapkınların piri Kazanova'nın (1725-1798) en favori silahı çikolataydı. Sonu gelmez aşk maceralarında dayanma gücünü sıcak çikolata içerek kazanıyordu. Çikolatanın etkisi bilimsel olarak da kanıtlanmış; âşık olduğumuzda kanımızda saptanabilen 'phenylethylamin' maddesi içeriyor. Tıpkı yorgunluğu gideren dopamin ve adrenalin gibi nabzı hızlandıran bir madde bu. Bu nedenle uzmanlar, Sevgililer Günü'nde çilek ve kivi gibi bol vitaminli meyvelerin kullanıldığı çikolata fondü yemelerini sevgililere salık veriyorlar.
İstiridye, şampanya ve havyar eskiden olduğu gibi günümüzde de modası geçmeyen Sevgililer Günü spesiyaliteleri. Ancak Katalan yazar Manuel Vazquez Montalban'a (1939-2003) kalırsa, ille de pahalı ürünlerden medet ummaya gerek yok. Montalban Ahlâk Dışı Tarifler adlı eserinde cinselliği kamçılayan yiyecek olarak ekmek ile domatesi göklere çıkarıyor. Japonya'da bu yılın moda Sevgililer Günü spesiyalitesi, İtalyan mascarpone peyniri ve vişne reçeli ile süslenmiş çikolatalı pizzaydı. Genellikle diğer ülkelerde erkekler hanımları şımartırken, Japonya'da dün kadınlar erkekleri armağanlara boğdu. Ev yapımı çikolatalı pasta, çikolatadan yapılmış tornavida, çekiç gibi el aletleri Japon hanımların sevgililerine verdikleri armağanların başında geliyordu. Mart ayı içinde 'Beyaz Gün' diye adlandırılan bir tarihte de bu kez armağan sırası erkeğe gelecek ve o zaman Japon erkeği, sevdiği kadına beyaz çikolata armağan edecek.