kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
15 Şubat 2009, Pazar
Sabah
 
Haberler Spor Günaydın Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Emlak Çocuk Yazarlar Çizerler
Günaydın Cuma Cumartesi Pazar Emlak Buzz
 
24 Saat
24 Saat

En Doğu'daki Paris: Kars

MELİS D. ÇALAPKULU
13.02.2009
Kars: Altın Kaz Film Festivali'yle sinema dünyasını, Kafkas Kültürleri Festivali'yle dünya sanatçılarını ağırlıyor. Sinemacıları film çekmek için ba.tan çıkarıyor. Orhan Pamuk'un Karromanı sayesinde entelektüel bir turizm potansiyeli doğdu. Sarıkamış Kayak Merkezi ise Rusları çekiyor... Türkiye'nin en doğusundaki bu kentin gündemi artık çok yoğun..
Türkiye'nin en doğusunda, yılın altıyedi ayı beyaza boyalı bir serhat şehri Kars. Rus hakimiyeti döneminden kalma binaların estetik görünümü eşliğinde yürürken insana bir masal diyarında hissettiren kar; gecekondulu sokaklarda dolaşırken, asılı çamaşırlardan uzanan buz sarkıtlarıyla soğuğun ve yoksulluğun yüzü oluyor...
1930'lu, 40'lı yıllara kadar bu kent, Rusların etkisiyle oluşan modern yaşam tarzı ve sanata dönük yüzüyle tanınıyordu. O yıllarda tiyatrolar revaçtaydı, bale gösterileri izlenir, balolar düzenlenir, buz pateni yapılırdı. Ondan sonra da uzun yıllar 'okuma yazma oranı en yüksek şehir' olarak bilindi Kars. Ta ki 1970'lerde politika işin içine girip, sağ-sol çatışmaları kentteki sosyal yaşamı vurana dek... Ondan sonra beyin ve sermaye göçü başladı. Ve kent gitgide prestijini kaybetti.
Şimdilerde eski modern yüzüne yeniden kavuşmanın derdinde bu şehir. İki kez üst üste seçilen Belediye Başkanı Naif Alibeyoğlu, bu 'yeniden dönüşüm'ün mimarlarından. Kentin unutulan sosyal, kültürel ve turistik özelliklerini ortaya çıkarıp, kenti çekim merkezi haline getirmenin peşinde. Bu hedefin en öne çıkan unsuru ise festivaller. 2000 yılından beri her eylül ayında yapılan Kafkas Kültürleri Festivali'ne Azerbaycan, Gürcistan, Ermenistan, Rusya gibi bölge ülkelerin yanı sıra dünyanın farklı ülkelerinden de dans, müzik ve tiyatro grupları, resim ve fotoğraf sergileri geliyor. 2003'ten beri de Gezici Festival'in en önemli ayağı Kars'ta yapılıyor. Hatta 2006'dan beri Gezici Festival kapsamında Uluslararası Altın Kaz Film Yarışması bu kentte düzenleniyor. Festivaller dolayısıyla sinemacıların da şehre ilgisi arttı. Nitekim son zamanlarda Zeki Demirkubuz, Tarık Akan, Mahsun Kırmızıgül gibi isimlerin film çekimleriyle gündeme geldi Kars. Festival ve film çekimi zamanlarında ortalık hareketleniyor, esnafın da yüzü gülüyor.
Her ne kadar son zamanlarda zor şartlar nedeniyle iyice azaldığı söylense de Kars'ın hâlâ en önemli geçim kaynağı hayvancılık. Genele bakıldığında büyük işsizlik oranı halkın belini büküyor. Ama bir yandan da her geçen gün daha çok rağbet gören sanat merkezi, gece kulübü, otelleri, lokantaları ve kafeleriyle halk başka türlü bir yaşam sürmeye alışıyor. Ani Harabeleri, Kars Kalesi, Çıldır Gölü, Taşköprü gibi turistik yerler de daha çok turistin ilgisini çekiyor.
Bir de Nobel'li yazarımız Orhan Pamuk'un Kars'ta geçen Kar romanı var. Bu kitap özellikle Kuzey ülkelerinden yoğun bir entelektüel turizm başlatmış kente. Hatta kentlilerin hazırladığı, rehber niteliğindeki Kars kitabında 'Kar Rotası' adı aldında bir haritaya da yer verilmiş, kitapta geçen yerleri gösteren...
Biz de Kars'ta birkaç gün geçirdik. Edebiyatta, sinemada Kars nasıl işlenmiş diye baktık. Karslı ya da Kars'a tutkun tanınmış isimlerden anılarını dinledik.
Haberin fotoğrafları