kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
15 Şubat 2009, Pazar
Sabah
 
Haberler Spor Günaydın Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Emlak Çocuk Yazarlar Çizerler
Günaydın Cuma Cumartesi Pazar Emlak Buzz
 
24 Saat
24 Saat
Damien Hirst

Damien Hirst Darwin'e evrim geçirtti

Kaya Genç
13.02.2009
'En çok kazanan sanatçı' Damien Hirst, Charles Darwin'in dünyayı değiştiren kitabı Türlerin Kökeni'nin özel baskısının tasarımını yaptı, sonuç çarpıcı..
Evrim teorisi her ne kadar 'kanıtlanmamış', devam eden bir tartışma olsa da bu yıl bütün dünya, öncelikle de İngilizler doğumunun 200. yılı dolayısıyla Charles Darwin'i konuşuyor. İngilizler için yerçekimini keşfeden Isaac Newton'la Charles Darwin 'gelmiş geçmiş en büyük bilim insanı' tahtı için hep yarışan isimler. Bu yıl ayrıca Darwin'in başyapıtı Türlerin Kökeni'nin yayımlanışının da 150. yılı. Bunu bahane ederek Penguin yayınevi tasarımını İngiliz sanatçı Damien Hirst'ün yaptığı özel bir Türlerin Kökeni edisyonu hazırladı. Sert kapaklı kitabın kapağında ürkütücü bir resim var: Damien Hirst'ün en ünlü işlerinden üzeri 8 bin küsur elmasla kaplı kafatası For the Love of God'ı (Allah aşkına) andıran bir iskelet kafası bir hayvan iskeletinin üzerine oturmuş, bir dikdörtgenin ortasında, evrim sürecine hapsolmuş biçimde duruyor. Genellikle sıradan 'classics' kitap kapaklarıyla görmeye alıştığımız Türlerin Kökeni'nin Hirst tasarımlı versiyonu doğrusu çok ilgi çekici görünüyor. Yakında buralara, D&R, Robinson, Remzi gibi yabancı kitap satan yerlere de ulaşır diye umuyoruz.

DAMIEN HIRST: DARWİN'LE NASIL TANIŞTIM?
"Yıllar önce bir arkadaşım bana Türlerin Kökeni'ni verdi okumam için, kitaba bayıldım, özellikle de tartışmalı bölümlerini sevdim. Bir Katolik olarak yetiştirilmiş, saçma sapan yaradılış teorisiyle büyümüş biri olarak heyecan vericiydi...
Benden Türlerin Kökeni'nin 150. yıl özel edisyonunun kapağını tasarlamam istendiğinde bunun bir onur olduğunu düşündüm. Resmimin adı Human Skull in Space (Uzamdaki İnsan Kafatası) ve pek çok eserim gibi bilimsel olana bir selam niteliği taşıyor... Resimde biraz X-ray görselliği var, sanki resmettiğim nesnelerin yapısı hakında bir şeyleri ortaya çıkarıyor gibi. Sanırım yapıtım Darwin'in zihninin analitik yapısına ve zamanında varoluş ve inancın özünü sorgulamaktaki cesaretinin hakkını veriyor."