kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
15 Şubat 2009, Pazar
Sabah
 
Haberler Spor Günaydın Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Emlak Çocuk Yazarlar Çizerler
Günaydın Cuma Cumartesi Pazar Emlak Buzz
 
24 Saat
24 Saat

Kars tutkunları anlatıyor

13.02.2009
TARIK AKAN
"Kars'ın benim için farklı bir yeri var. Bunun iki nedeni insanlar ve mimarisi. Azeri, Kürt, Ermeni gibi toplumlar karışmış ve kültür farklılıklarını kabullenmişler. Mimaride ise Ruslardan kalan yapılar önemli. Bunların önemli bir bölümü korunmuş. Hayvancılığı da Ruslar getirmiş. Benim babam albaydı. Ben bir-iki yaşımdayken gittik Kars'a. 1952'de. İlkokula orada başladım. Bir odada beş sınıf, bir öğretmen vardı. Hâlâ da öyle."

TUNCEL KURTİZ
"Kars'a uzun yıllar sonra, 2003'te, Reis Çelik'le İnat Hikâyeleri filmini çekmeye gitttim. Gece dolaşırken, kar altında, bizi tanıyan Karslı gençlerle sohbet ettik. 1945'te Kars'tan Posof'a babam, annem ve kardeşimle at sırtında nasıl gittiğimi anlattım. Babamın Posof'taki kaymakamlığı sırasında tanıdığım Posoşu aşık Müdami'yi anlattım. Çıldır'da filmi çektik. Harikulade insanlar tanıdım. Hepsi de filmde rol aldı. Ve Naif Alibeyoğlu bize kucak açtı. Sonra onları yıllardır Gezici Festival'i düzenleyen Başak Emre, Ahmet Boyacıoğlu'yla tanıştırdım. Önce Kars'a, Gezici Festival'i getirdiler. Sonraki yıllarda festival içinde Uluslararası Altın Kaz Film Yarışması düzenlenmeye başladı."

HASAN BÜLENT KAHRAMAN
"Ben Kars'ta doğdum, sekiz yaşıma kadar da orada yaşadım. Annemle babam Azeri kökenli. Sonra Ankara'ya yerleştik. Ve 40 yıl gitmedim Kars'a. İlk kez dört yıl önce, Altın Kaz için, Tuncel Kurtiz sayesinde gittim. O 40 yılda hatıralarımda yaşadı Kars. Bunun en önemli nedeni coğrafyasıdır. Sürekli kar altında olan, derin bir coğrafya... Donmuş Kars Çayı'nın çevresinde babamla gezerdik. Babam 1925 doğumlu, avukattı. O kadar fakir bir kentte öyle bir formasyona sahip olması ilginç. Bunda coğrafyanın ve Ruslardan kalan derin kent kültürünün etkisi olduğunu düşünüyorum. 70'lerde sağ-sol çatışması gibi politik nedenlerle Kars boşaldı. Ama son zamanlarda Kar romanı sayesinde yeniden canlanmaya başladı."