kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
15 Şubat 2009, Pazar
Sabah
 
Haberler Spor Günaydın Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Emlak Çocuk Yazarlar Çizerler
Günaydın Cuma Cumartesi Pazar Emlak Buzz
 
24 Saat
24 Saat

İzlanda'nın lezbiyen başbakanıyla tanışın

İDİL DEMİREL
13.02.2009
İflasın eşiğindeki İzlanda'da Johanna Sigurdardottir başbakan. 2002 yılında bir kadın gazeteciyle evlenen Sigurdardottir dünyanın ilk açık lezbiyen başbakanı..
Tüm dünyayı sarsan ekonomik kriz Viking ülkesi İzlanda'yı iflasın eşiğine getirdi. Geçtiğimiz ay istifa eden muhafazakâr başbakanın yerine, ülkeyi mayıs ayındaki seçimlere kadar yönetme görevi Johanna Sigurdardottir'e (66) verildi. 2002 yılında resmi törenle kadın gazeteci Jonina Leosdottir (54) ile evlenen müstakbel başbakan dünyanın lezbiyenliğini gizlemeyen ilk hükümet başkanı oldu. Barack Obama ABD'de başkan olarak seçilen ilk siyahi olarak nasıl tarih yazdıysa, baskı altında kalan, taciz ve tehditlere rağmen ayakta kalmaya çalışan eşcinseller için de Sigurdardottir'in başbakanlık koltuğuna oturması da tarihi bir adım...
Gelecek hafta kabinesinde yer alacak isimleri belirleyecek olan Başbakan'ın kabinenin yarısını kadınlardan seçmesi bekleniyor. Ve yarım pembe kabineyle ülkeyi mayıs ayına kadar krizin etkilerinden kurtarmayı planlıyor. Yıllarca sendika örgütlenmelerinde yer alan ve Başbakanlık görevine getirilmeden önce ülkenin Sosyal Güvenlik Bakanı olan Sigurdardottir ülkesinde "Azize Johanna" ismiyle anılıyor. Daha önce bir bankacıyla evli olan ve bu evlilikten iki de oğlu bulunan Başbakan Sigurdardottir, siyasete işçi hareketindeki çalışmalarıyla başladı ve 1960'lı ve 70'li yıllarda İzlanda Havayolları'nda hostes olarak çalışırken sendikal çalışmalarını yürüttü.
Ülkesinde parlamentoda en uzun süredir bulunan isim olan Başbakan'ın özel yaşantısı hakkında bilgi bulmaksa neredeyse imkansız... Ülkenin önde gelen gazeteci ve yazarları arasında yer alan Jonina Leosdottir'in de daha önceki ilişkisinden 28 yaşında bir oğlu bulunuyor. Özel hayatlarını gözlerden uzak yaşayan ikili, ilişkileri, çocukları ve önceki evlilikleri hakkında neredeyse hiçbir açıklama yapmamayı tercih etti. Ülke basınında başbakanın cinsel tercihi konu dahi edilmedi.

PARİS'İN GEY BAŞKANI
Bugüne kadar eşcinsel olduğunu açıklayarak hükümet başkanlığı yapan tek bir kişi oldu... O da kısa bir süre için Norveç'te başbakanlık koltuğuna oturan Per-Kristian Foss... Fransa, eşcinselliğini kabul eden bir siyasetçiyle 2001 yılında tanıştı. 2001 yılında Paris Belediye Başkanı olarak seçin Bertrand Delanoe geçtiğimiz yıl Sosyalist Parti liderliği için çalıştı. Almanya'nın başkenti Berlin'in Belediye Başkanı Klaus Wowereit (55) ikinci kez seçidiğinde yanında erkek arkadaşıyla gururla kameralara poz verdi.