kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
15 Şubat 2009, Pazar
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Emlak Çocuk Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat
Sotheby's katalogundaki Hüseyin Alptekin imzalı eser.

Sotheby's'e göre 'mal' ama, bize göre 'sanat'!

Adalet CİNGÖZ
14.02.2009
4 Mart'ta yapılacak olan Sotheby's Türk sanatı müzayedesi hakkında yapılan toplantıda "Malı nereden alacağını bilmeyen yabancı kolektörün ayağına malı götürüyoruz" demesi tartışılıyor: "Sanat eseri 'mal' mıdır, yoksa bir kültür değeri midir?" sorusu herkesin dilinde..
Sevgili okurlarım, gündem yoğun, kulaklarımız açık, eh, ben de hemen sanat camiasının dedikodu ajandasına geçeyim. Bir kere geçen haftanın sürpriz daveti, Urban Cafe'de yazar Mahir Öztaş'ın yeni romanı adına düzenlendi. Bildiğimiz gibi Öztaş'ın yeni kitabı, Koparılmış Topraklar başlığını taşıyordu. .Efendim, gelelim sanat âleminin halet-i ruhiyesine: Bizim WHW, yani İstanbul bienalinin dört hanım küratörü, İstanbul'dan sonra Ankara'ya sanatçı keşfine gitti. Bienal tarihi bu kadar çalışkan ve hareketli bir küratör ekibi bugüne kadar görmedi. İstanbul'daki atölyeleri ziyaret ettikleri gibi şimdi de Ankara ve İzmir'e gidiyorlarmış. Bravo doğrusu... Bunun yanı sıra, Sothebys'in Londra'da 4 Mart'ta gerçekleştireceği Türk Çağdaş Sanatı Müzayedesi'nin katalogunun ve basın toplantısının yarattığı yankılar tüm şiddetiyle sürüyor. Ateşli geçtiğini duyduğum ve sanat yazarlarının sert sorularına maruz kalan Sotheby's Ortadoğu Stratejik İş Geliştirme As Başkanı Ali Can Ertuğ'un, gündelik gazetelerde çıkan açıklamaları karşısında ben de tıpkı basın toplantısına katılan sanat gazetecileri gibi şaşırıp kaldım. En çok da, Sotheby's yetkililerinin, müzayedede satılacak eserlere, 'mal' ya da 'parça' demesine... Öte yandan Ali Can Ertuğ'un ifadesiyle, "malın yabancı kolektörün ayağına gitmesi kolaylığı", Sotheby's müzayedesinden yerli pazarın çıkarması gereken en büyük ders... Eğer yerli galericiler ve yerli piyasanın diğer aktörleri uluslararası satış yapmak istiyorlarsa, Sotheby's'in Türkiye'de ofis kurarak çözdüğü yurtdışına eser çıkarma ve satış sırasında yaşanan sorunları bir an önce çözmeli... Bu da hem Kültür Bakanlığı'ndan, hem de Sanayi ve Ticaret Bakanlığı'ndan, sanat eserleri için de geçerli olan, daha önce de yazdığım yüzde 18'lik verginin düşürülmesini talep etmek demek...

YERLİLER KENDİLERİNİ DÜŞÜNSÜN
Eğri oturup doğru da konuşalım bakalım: Sotheby's İstanbul'daki yeni ofisi sayesinde yurt dışındaki kolektöre, Türkiyeli sanatı vergi ve bürokratik süreçlerden muaf pazarlayabilecek.... "Müzayedede niye yokuz" diye şikayet etmek yerine Sotheby's yetkilileri tarafından "esnaf" olarak adlandırılan yerli galerici ve müzayede evleri Türkiye sanatını yurtdışında çıkarırken yaşanan tüm vergili, karneli, uzun süreli engelleri ortadan kaldırmak üzere harekete geçmeli... Bu arada, geçen haftaki Hüseyin Alptekin yazım hedefine ulaştı desek, yeri. Meğer, Alptekin'in tüm kütüphanesi Platform Garanti tarafından satın alınmış, kataloge edilmiş. Özel bir bölüm olarak da kamuya açılmış! Bu konudaki yazımdan sonra Platform Garanti Güncel Sanat Merkezi Yönetmeni Vasıf Kortun'dan 'Sayın Hanımefendi' hitabıyla nazik bir düzeltme talebi geldi. Kortun'un bana aktardığı bu hayırlı düzeltme talebine ne denli sevindim, sizinle anlatamam. Bu yüzden devamını hemen aktarayım: Alptekin'in topladığı biletten sabuna ve fotoğraflara dek uzanan bir çok obje altı aydır taranmakta, bir veri tabanında organize edilerek birleştirilmekte ve araştırmacılara açılmak üzere hazırlanmaktaymış. Hakkında çıkmış olan ve kendisinin yazdığı her yazı kayda alınmış, araştırmacılara açılacakmış. Kaybolan ve yıpranan işleri yeniden üretiliyormuş. Diğer işleri depoya alınmış ve korunuyormuş. Ve gelen en büyük haber ise şu: 30 Nisan'da Lille 3000 bünyesinde Platform Garanti işbirliğiyle büyük bir sergisi gerçekleştiriliyormuş. 2010'a yetiştirilen Platform Müzesi'nin açılış sergisi Hüseyin Alptekin sergisi olacakmış. Alptekin'le ilgili kitabı Kortun'un yazıp yazmadığı konusunda hâlâ bilgim olmasa bile, olanlar sevindirici!
Haberin fotoğrafları