kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
15 Şubat 2009, Pazar
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Emlak Çocuk Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

'Kardeşler birbirini buluyor, ilişkiler gelişiyor'

Cengiz UYSAL KAZAN
14.02.2009
Cumhurbaşkanı Gül, Türkiye-Tataristan İş Forumu'nda "Bir zamanlar ne sizin bizden ne bizim sizden haberimiz vardı. Artık dünya değişti. Yeni işbirlikleri kuruluyor" dedi..
Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Rusya gezisinin üçüncü gününde Tataristan'da incelemelerde bulundu. Gül, Türkiye- Tataristan İş Forumu'nda işadamlarına "Daha çok iş yapın. Ortak hedefler peşinde koşun" çağrısı yaptı. Gül, forumda yaptığı konuşmada Tataristan'ı ziyaret eden ilk Türk Cumhurbaşkanı olmaktan büyük gurur ve onur duyduğunu söyledi. Tataristan Cumhurbaşkanı Şaymiyev'in gerek SSCB döneminde gerek şimdi önemli siyasi roller üstlendiğine dikkati çeken Gül, "Bir zamanlar ne sizin bizden ne de bizim sizden haberimiz vardı. Artık dünya değişti. İlişkiler gelişiyor. Kardeşler birbirini buluyor. Her alanda yeni işbirlikleri kuruluyor'' dedi.

AVRUPA'NIN 6'NCI BÜYÜĞÜ
Türkiye'nin AB ile bütünleşme sürecine girmiş, süregelen reformlarla güçlü bir ekonomi ve demokrasiye sahip bir ülke olduğunun altını çizen Gül, Türk ekonomisinin Avrupa'nın 6'ncı büyük ekonomisi olduğunu hatırlattı. Alabuga serbest ticaret bölgesindeki Türk yatırımlarının Tataristan'a duyulan güvenin göstergesi olduğuna işaret eden Gül, Şaymiyev ile yaptıkları konuşmada yatırımları teşvik etme konusunda mutabık kaldıklarını aktardı. Gül, iş adamlarına, "Sadece sanayi ve inşaat alanında değil, her alanda...'' diye seslendi. Üniversitelere ve bilim kuruluşlarına da Tataristan'daki kurumlarla yakın ilişki kurma çağrısı yapan Gül, karşılıklı kültürel faaliyetlerin geliştirilmesinin önemini vurguladı. Türkiye ile Tataristan arasında 2002'de 27 milyon dolar olan ticaret hacminin 2008'de 3 milyar dolara ulaştığını belirten Gül, "Bu inanılmaz bir artış. Bunun devam edeceğine inanıyorum'' dedi.

"TÜM KAPILAR AÇIK"
Ev sahibi Cumhurbaşkanı Mintimer Şaymiyev de forumdaki konuşmasında, Türkiye ve Tataristan'ın biraraya gelerek, bölgesel düzeyde nasıl güçlü bir işbirliği yapılabileceklerini herkese göstermeleri gerektiğini söyledi. Şaymiyev, "Bu, Perestroyka sürecinin başlangıcıyla mümkün oldu. Niyet her zaman vardı ama olanak yoktu. Dünya bambaşkaydı şimdi ise tüm kapılar ve yollar açıktır" dedi. Konuşmanın ardından Şaymiyev ayağa kalkarak, Gül'e sarıldı.