kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
15 Şubat 2009, Pazar
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Emlak Çocuk Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

Güçlendirme projesi 'çürük çıktı' iddiası

HASAN ERŞAN
14.02.2009
İstanbul'da okulları 300 milyon euro kredi ile depreme karşı güçlendirme projesinde yüzde 90 eksiklik saptandı. İl Genel Meclisi'nde AKP'li üyeler de CHP'lilere hak verdi..
Dünya Bankası'ndan alınan 300 milyon euroluk kredi ile "İstanbul Okulları Güçlendirme Projesi"yle ilgili iddialar işlerin kötü yürütüldüğünü ortaya çıkardı. İstanbul İl Genel Meclisi'ne güçlendirilen okulların durumuyla ilgili öneri verildi. 7 kişilik İmar Komisyonu güçlendirilmesi yapılan 230 okulu bölgelere ayırdı ve incelemeler yaptı. Okulların yüzde 90'ında eksiklikler belirlendi. Komisyon hazırladığı raporda okulların büyük risk taşıdığını vurgulayarak teknik bir ekip tarafından tekrar incelenmesini istedi. Güçlendirme için şu ana kadar harcanan 150 milyon euro da gündeme geldi. Konu, İstanbul İl Genel Meclisi'nin geçtiğimiz hafta yapılan oturumunda masaya yatırıldı. İmar Komisyonu Başkanı AK Partili Mustafa Çağıl, "Bir kısım güçlendirme çalışmasında yanlışlıklar yapıldı. Bazılarını gördüm" diyerek olayı doğruladı. İMEP Direktörü Kazım Gökhan Elgin eleştirilerin haksız olduğunu, teknik olmayan kişiler tarafından inceleme yapıldığını belirterek, "Bu dünyanın izlediği bir projedir 300 milyon euronun 150 milyonu sözleşmeye bağlandı. Profesyonel müşavir firmalardan destek alıyoruz. İncelemeye açığız. dünyanın beğendiği bir proje. Herkes okulların güçlendirilmesini değil, yıkılıp yeniden yapılmasını istiyor. Eğer böyle olsaydı 230 okul yerine 50 yeni okul yapabilirdik. 230 okul bitirdik. İnce işlerde, boya badanada aksiklikler olabilir. Biz komisyonda bunları anlatacağız" dedi.

"CHP, MAHKEMEYE TAŞIYACAK"
CHP'li meclis üyesi ve 35 yıllık mühendis Metin Kavuk, "35 yıllık tecrübeme dayanarak bunları konuşuyorum binaların statiğini de bozmuş durumdalar. Olası bir depremde şöyle bir manzarayla karşılaşılabilir. Bu güçlendirme yapılan yerlerde şiddetli bir deprem olduğunda perdeler iskelet halinde kalır diğer yerler yerle bir olur. Bakın, yüksek katlı okullardan bazılarında yangın merdiveni yapmışlar. Çoğunda da yok. CHP mahkemeye taşıyacak" dedi. Mimarlar Odası İstanbul Şube Başkanı Eyüp Muhçu, güçlendirme projelerinin ve ihalelerin çok şeffaf yapılmadığını ileri sürerek, "Kamuoyunun bilgisi olmadı. Kamu binalarının yıkılarak yeniden yapılması gerekirdi" diye konuştu.